НОВИНИ

Науковці назвали оптимальні терміни сівби соняшнику в Україні

27.02.2020 18:32
top-pods

Останіми роками теплі зими сформували тенденцію зміщення сроків сівби ярих культур на більш ранній час. Переважно це робиться для того, аби встигнути ефективно використати запаси продуктивної вологи. Повідомляють фахівці Всеукраїнського наукового інституту селекції.

Зволоженність грунту сьогодні є головним лімітуючим фактором вирощування сільськогосподарських культур. Однак її дефіцит щороку стає все більшим. Особливо це помітно нинішньої малосніжної зими.

Донедавна науково оптимальним строком сівби високоолійних гібридів соняшнику вважався стабільний перехід середньодобової температури на глибині загортання насіння +10..+12°С. Це дозволяє отримати дружні сходи на 9-12-й день.

Проте, з урахуванням недостатньої кількості продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту в південних, південно-східних областях областях України, а також різкими темпами підвищення середньодобової температури у цих регіонах, фахівці Всеукраїнського наукового інституту селекції рекомендують розпочинати сівбу соняшнику при настанні стабільних позитивних температур вище +6..+8°С вночі на глибині загортання насіння 4-6 см з рекомендованою для регіону густотою (для центральних і північних областей України – +8..+10°С).


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: