АНАЛІТИКА

В Україні ураженість картоплі паршею бульб доходить до 100% врожаю

28.10.2020 09:56
kartopla-24131fb023df5af96664effb022bdff3

Небезпечне захворбвання картоплі – паршу звичайну у минулому 2019 році виявляли в усіх без винятку ґрунтово-кліматичних зонах України з ураженням 0,5–100% бульб. Про це повідомляє Головне управління Департаменту фітосанітарної безпеки та контролю в сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби України з питань безпечності продуктів та захисту споживачів, пише agronews.ua.

Високий рівень ураження свіжозібраних бульб картоплі спостерігався в умовах Львівської (сорт Санте –75%, Королева Анна – 100%), Хмельницької (сорт Санте – 45%, Київський світанок –100%), Луганської (сорт Повінь – 31%, Санте – 52%), Київської (сорт Обрій – 40%, сорти Беллароза і Повінь – 50%), Черкаської (сорт Рів’єра – 25%, Слов’янка – 49%), Волинської (сорт Санте – 29%, Слов’янка – 34%) областей.

Ураження бульб у межах 15–28% мало місце в Тернопільській, Миколаївській, Харківській областях. В інших областях поширення хвороби на бульбах було незначним і коливалось у межах 0,5–6,0%.

Шкідливість хвороби виявляється у зниженні споживчої цінності продовольчої картоплі, погіршенні смакових властивостей, збільшенні відходів при очищенні бульб, зниженні вмісту крохмалю на 5–30%, схожості насіннєвих бульб – на 10–12%, урожаю – на 15–40%. Сильно уражені бульби втрачають масу під час зберігання, інтенсивно уражуються фітофторозом та різними видами гнилей, повідомляє журнал “Овочі і фрукти”.

Оптимальні умови для масового зараження бульб створюються при вологості ґрунту 50–70% ППВ. Парша звичайна на піщаних і супіщаних ґрунтах значно пригнічується при вологості понад 75% і, навпаки, значно розвивається на ґрунтах, де вологість знижується нижче 70% ППВ.

Слід зазначити, що ґрунтова волога впливає на шкідливість парші звичайної тільки в тому випадку, коли вода знижує рівень аерації в перезволоженому ґрунті.

Розвиток патогенних актиноміцетів відбувається в межах діапазону рН (мінімум 4,4; оптимум 6,3–8,3; максимум 10,1 ). Чим вище рН ґрунту, тим більшою мірою посилюється ураження бульб картоплі. Однак нерідко відбувається сильне ураження бульб на ґрунтах з широким діапазоном значення рН. Всі види стрептоміцетів, як виявилося, є здатними змінювати рівень реакції середовища для їх росту і розвитку.

Найбільш радикальним, економічно вигідним і екологічно чистим є вирощування стійких сортів. За даними Інституту картоплярства НААН в умовах Полісся України відносно стійкими проти парші звичайної є сорти: Аніка, Билина, Вимір, Кіммерія, Мирослава, Поліське джерело, Серпанок, Слаута, Скарбниця, Струмок, Тирас, Щедрик, Явір.

Ураженість бульб картоплі звичайної паршею в значній мірі залежить від внесених у ґрунт добрив. Свіжий гній з соломою і компости з ним призводять до швидкого накопичення патогенних для картоплі видів актиноміцетів. Це стосується і свіжого гною з тирсою. Тому безпосередньо під картоплю слід вносити тільки добре перепрілі органічні добрива.

Рекомендується використовувати в боротьбі з паршею звичайною амонійні форми азотних добрив або вносити в ґрунт стабілізатори азоту. Надлишок калійних і фосфорних добрив дещо послаблює шкідливість парші, особливо при використанні калійної солі, хлористого кальцію і суперфосфату.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: