НОВИНИ

В Україні умови зимівлі водних біоресурсів відповідали екологічним нормам

12.01.2021 13:21
razvedeniye-belogo-amura

В Україні продовжує діяти заборона на вилов водних біоресурсів на зимувальних ямах у водоймах загальнодержавного значення, встановлена відповідними наказами територіальних органів Держрибагентства. Про це повідомляє пресслужба відомства, пише  agronews.ua.

Фахівцями територіальних підрозділів Держрибагентства проводиться постійний моніторинг за станом водних біоресурсів та середовищем їх існування.

Так, у західних областях (Волинська, Івано-Франківська, Закарпатська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька) середня температура води становила 4,05°С, у східних областях (Запорізька, Дніпропетровська, Донецька, Луганська, Харківська області) зафіксовано середні температури на рівні 4,03°С. Природно, що на півночі України (Житомирська, Київська, Сумська, Чернігівська області) зафіксовано найнижчі температури, де середній показник становив 1,2°С. На півдні України (Миколаївська, Одеська, Херсонська області, без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим) зафіксовано найвищу серед інших регіонів середню температуру – на рівні 5,10°С. У центральних областях країни (Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська) середня температура води сягала 2,5°С.

Щодо вмісту розчиненого у воді кисню, то середніми узагальненими показниками для заходу України були 7,88 мгО2/дм3, на сході – 7,8 мгО2/дм3, на півночі – 9,6 мгО2/дм3, на півдні – 9,25 мгО2/дм3 та у центральній частині – 9,84 мгО2/дм3.

За науковими даними, мінімальний вміст кисню (мг/дм3) у воді в зимовий період, необхідний для виживання риб, має різні показники (щука, окунь, плітка, короп, лящ – 4,0; вугор річковий – 3,6; білий амур – 3,0). Найбільш витривалими до вмісту кисню є в’юн (0,8), карась сріблястий (1,0), лин (2,0). При цьому мінімально допустима рибогосподарська норма становить 4,0 мг/дм3.

У Донецькій, Київський, Харківській та Чернігівській областях спостерігався льодостав, де товщина льодового покриву становила від 3 до 17 см. У Волинській, Дніпропетровській, Львівській, Рівненській, Сумській, Хмельницькій та Чернівецькій областях із пониженням температури повітря на непроточних водоймах утворився нестійкий льодовий покрив товщиною до 5 см. У Чернівецькій області, зокрема, в гірській частині басейну річки Прут спостерігались льодові явища у вигляді залишкових заберегів (тонкого льоду, що утворюється вздовж берегів водойм перед повним замерзанням). На водоймах інших областей льодовий покрив відсутній.

За даними гідроакустичних зйомок, які здійснювались фахівцями Інституту рибного господарства НААН України на Канівському водосховищі, у більшості видів риб до середини грудня тривали міграційні процеси, пов’язані з їх концентрацією на місцях зимівлі. В першій декаді грудня щільність водних біоресурсів на зимувальних ямах може бути оцінена як невисока (0,5−0,9 т/га) і лише на локальних ділянках спостерігались сформовані зимувальні скупчення плоскирки, молодших вікових груп ляща та судака (до 3,0 т/га).

Загалом в ході спостережень протягом грудня 2020 року встановлено, що показники температурного та газового режимів водойм відповідають екологічній нормі для зимівлі всіх представників прісноводної іхтіофауни України.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: