НОВИНИ

Українські яблука у 2019/2020 МР почали імпортувати ще 15 країн

22.05.2020 10:02
eae7d4573859ffdc8ca5488d3eca7403_M

Експерти вважають, що незважаючи на дві хвилі весняних заморозків, що вже пройшли в Україні у поточному році, виробники мають шанси зібрати більший урожай яблук, ніж в 2019 році, коли в країні було зафіксовано рекордно низький урожай і накопичена значна кількість фруктів другого сорту, повідомляє agravery. Про це пише agronews.ua.

«У поточному році збиральні площі залишаються на рівні минулого року. Додатково до цього вступають в плодоношення і нові сади, які закладалися 3−5 років тому. З огляду на цей факт, збір врожаю яблука в 2020 році має всі шанси вирости», – розповідає Олександр Хорєв, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти», в ході Першої міжнародної яблучної онлайн-конференції проекту EastFruit «Яблучні прогнози»

За його словами, збільшення збору яблук відповідно збільшує і пропозицію на українському ринку, в тому числі, і експортну пропозицію.

«У цьому випадку існує два варіанти розвитку подій на ринку українського яблука. Перший полягає в тому, що якщо з експортом будуть проблеми, пов’язані з торговельними обмеженнями через коронавірус, то яблуко буде пропонуватися на внутрішньому ринку. У цьому випадку відбудеться значне скорочення цін. Другий варіант полягає в тому, що основна частина українського яблука піде на експорт. Це надасть підтримку цінам, які будуть отримувати за свій товар виробники як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках», – пояснює експерт.

Він додає, що поточний сезон українські виробники успішно завершують. Не дивлячись на зниження врожаю в 2019 році, у виробників яблук не було проблем зі збутом – вдалося реалізувати навіть продукцію другого сорту, яку активно брали на реалізацію супермаркети, не висуваючи особливих вимог до якості, так як яблук було мало.

«Якщо в позаминулому сезоні географія експорту українського яблука склала трохи більше 20 країн, то в минулому сезоні, незважаючи на трикратне зниження експорту яблука з України, країна експортувала його вже в 35 країн. Розширення ринків збуту дає надію на те, що зростання пропозиції яблука в Україні дозволить, відповідно, більше його реалізувати на ринках інших країн», – коментує Хорєв.

Василь Кузь, експорт-менеджер фермерського господарства «Гадз» (Україна), яке займається вирощуванням яблука в садах на загальній площі 600 га, підкреслив, що цієї весни 25% дерев його саду постраждало від заморозків.

«Наш щорічний врожай становить близько 20 тис. тонн. Цієї весни близько 25% дерев нашого саду постраждало від заморозків. Проте, обсяги врожаю ми плануємо зібрати на рівні торішніх – дуже сподіваємося, що в подальшому ми обійдемося без “сюрпризів” погоди, головним чином, граду», – наголошує фермер.

На його думку, ціни на яблука в поточному році будуть на минулорічному рівні.

«Основним експортним ринком в минулому сезоні для нашої компанії був Близький Схід. У поточному сезоні ми тримаємо зв’язок з нашими партнерами з цього регіону. Вони висловлюють зацікавленість в придбанні яблука сорту “Гала”», – повідомив Василь Кузь.

Нагадаємо, в Україні оприлюднено рентабельність переробки амаранту.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: