НОВИНИ

В Україні у 2020 році антирекорд за масштабами лісових пожеж

05.10.2020 09:02
1-57-840x480-c-1

Цьогорічні пожежі в Україні знищили 150 тисяч гектарів лісу – лише влітку на Луганщині вогонь знищив 10% цих територій (близько 30 тисяч га). За цими показниками Україна наздогоняє США, де щороку пожежі знищують близько 200 тисяч гектарів лісу, розповів голова Товариства лісівників України Юрій Марчук. Про це повідомляє пресслужба Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства, пише agronews.ua.

«Таких масштабних пожеж як у цьому році – не було за всю історію України, – зазначив Марчук. – Перша причина – це зміна клімату, друга – це помилка Міністерства аграрної політики та продовольства у 2016-му році, коли вони відмовилися від державного фінансування лісового господарства на півдні та сході України. Ми єдина країна, яка 5 років не фінансувала протипожежні заходи у лісовому господарстві».

Й додає, що до бюджету лісові підприємства щороку сплачують близько 6 млрд гривень, натомість держава на протипожежні заходи виділяє лише 250 тисяч гривень:

«Це вдесятеро менше у порівнянні з тими сумами, які держава виділяла до 2010 року. На мою думку, частину з тих 6-ти мільярдів податків, через Міністерство фінансів треба спрямовувати на заходи, які попереджатимуть такі явища у лісах – це збільшення кількості працівників на місцях, встановлення шлагбаумів, створення протипожежних канав, розривів, водойм, закупка нової техніки у ліси, аби машинам не треба було добиратися з міст. Для цього потрібна відповідна програма на 4-5 років», – каже Марчук.

За словами голови Товариства лісівників України, з 2011 року лісове господарство України не закупило жодної пожежної машини – усім автомобілям понад 10 років. При цьому, аби запобігти поширенню пожеж, у лісах має бути така техніка:

«Залучення пожежних машин з інших областей – це звичайна практика, проте поки ця машина приїде з Полтави чи Харкова, вогонь може поширитися на тисячі гектарів, тому безпосередньо на місцях потрібно вживати заходів, щоб не допускати цього, – каже голова Товариства лісівників України. – Також потрібна робота місцевої влади. Наприклад, коли метеорологи прогнозують сильні вітри, треба не допускати людей до лісу, залучати служби й силові структури до патрулювання лісів».

Він додав, що сезон пожеж, ймовірно, ще не завершився, адже попереду очікується теплий жовтень, тому заходів треба вживати вже зараз.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: