НОВИНИ

В Україні у 2020 р збільшився імпорт часнику

25.03.2021 08:32
garlic  on  a wooden board

Відсутність промислового виробництва часнику стимулює імпорт. Через пандемію COVID-19 особливою популярністю в останні роки користувалися продукти, що допомагають організму боротися з різними вірусами та підвищувати імунітет. Одним із таких продуктів є часник, лікувальні здібності якого давно відомі українцям. Про це повідомляє пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу, пише agronews.ua.

Саме через це в 2020 році імпорт часнику зріс на 34% в порівнянні з попереднім роком та склав 7,1 тис. т. Якщо ж порівнювати з показниками п’ятирічної давнини, то за цей період імпорт зріс в 2 рази. Головним постачальником часнику на український ринок є Китай, на долю якого припадає 73% імпортних поставок. І це абсолютно закономірно, оскільки дана країна є безумовним лідером, навіть монополістом, в світовому виробництві та експорті часнику. Китай в 2019 році продукував 76% світового обсягу виробництва часнику та здійснив 70% світового експорту даного продукту.

“В той же час Україна займає 10-ту позицію в світовому рейтингу виробників часнику, виробивши 215 тис. т часнику в 2019 році. Однак варто відмітити, що 99% обсягів виробництва зосереджені в домогосподарствах населення. Лише 1% виробляється дрібними виробниками, яким складно забезпечити сталі поставки в значних обсягах, наприклад, для мережевих супермаркетів. Це і спричиняє збільшення імпортних поставок часнику у відповідності з попитом, що зростає”, – пояснює Світлана Литвин, аналітик УКАБ.

Нагадаємо, що Україна збільшила імпорт екзотичних фруктів у минулому році.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: