НОВИНИ

В Україні ціни на продукти харчування стабілізувалися

23.04.2020 17:32
1508510613_produkty


Споживча інфляція у березні 2020 року уповільнилася до 2,3% порівняно з 2,4% у лютому (у річному розрахунку). Цьому сприяло збереження впливу від ревальваційної динаміки гривні упродовж 2019 року, достатня пропозиція на продовольчому сегменті споживчого ринку та здешевлення енергоносіїв на світовому ринку, повідомляє пресслужба Мінекономрозвитку, пише agronews.ua.

Водночас, після дефляції у лютому, у березні на споживчому ринку зафіксовано інфляцію. Проте цьогорічна березнева інфляція є найнижчою за останні 6 років – на рівні 0,8% (у розрахунку до попереднього місяця), – йдеться у повідомленні.

Зростання споживчих цін у березні відбулося виключно під впливом сезонності. Типовим для цього місяця є зростання цін на одяг і взуття та подорожчання плодоовочевої продукції. Вплив ажіотажних настроїв через оголошення пандемії COVID-19 не мав вирішального значення.

Так, у березні прискорене зростання цін спостерігалося лише за декількома позиціями: на фармацевтичну продукцію та окремі продовольчі товари, зокрема, крупи, макаронні вироби, лимони тощо.

Враховуючи економічну ситуацію, що склалася у світі через пандемію COVID-19, запровадження картину та ведення обмежень (зокрема, логістичних), очікується певне скорочення попиту, що на фоні відсутності дефіциту товарів на споживчому ринку фактично унеможливлює істотне прискорення інфляції, – інформує МЕРТ.



Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: