НОВИНИ

В Україні тіньовий ринок пального перевищив 25%

03.04.2021 09:19
20201111143711-5909

Голова Державної фіскальної служби України Вадим Мельник вважає, що основною причиною високої частки «тіньового» палива в країні є проблеми з системою обліку: від надходження, переробки та розподілу, до продажу паливних матеріалів на АЗС. Але ситуацію можна виправити, в тому числі за допомогою цифровізації ринку підакцизних товарів. Про це він розповів у інтерв’ю виданню Kosatka. media, пише agronews.ua.

В цілому частка «тіньового» ринку палива в Україні становить, за різними оцінками, 20−30%, вказав голова відомства. Він назвав дві його головні складові: це неоформлені і «недооформлені» АЗС, які торгують пальним без сплати податків, а також продукція, що імпортується без сплати митних зборів.

Мельник пояснив, що існує безліч різних схем «сірого» імпорту, проте спочатку він в основному потрапляє в країну законно. Але на одному з етапів «відбувається підміна документів: змінюється найменування товару або занижується його маса».

«Наприклад, корабель транспортує 100 тис. тонн, а за документами розмитнює тільки 50 тис… Є також види товарів, які декларуються як присадки в лако-фарбовій промисловості. Їх розмитнюють за низькою ставкою митних платежів, або взагалі з нульовою [але використовуються для того, щоб незаконно виготовляти бензин]», — пояснив голова ДФС.

На його думку, щоб виправити проблему, потрібно «чітко визначити порядок проведення обліку на вході в країну, при виготовленні і на виході до баку споживача»

Як вважає Мельник, цьому може посприяти введення електронної акцизної марки. Цифровізацією ринку всіх підакцизних товарів наразі займається Міністерство цифрової трансформації України, уточнив він.

У свою чергу правоохоронці повинні працювати «більш аналітично», а не «ставити перевіряючого біля кожної АЗС».


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: