АНАЛІТИКА

В Україні суттєво затримується вегетативний розвиток озимих агрокультур

26.10.2020 12:34
Vrozhaj-pshenytsi-1-696x453

За експертною оцінкою, відставання у фазовому розвитку озимих культур в Україні в порівнянні з багаторічними показниками в основному становить 1,5-3 тижні. Про це повідомляє Український гідрометеорологічний центр, пише agronews.ua.

За даними агрометеорологічних спостережень (за станом на 20 жовтня 2020 року), лише на 15-20% площ відзначена масова фаза кущіння, на інших посівах рослини перебували в початкових фазах розвитку (проростання зерна і утворення сходів або третього листа, вузлових коренів), що не гарантує безпечну зимівлю, для якої рослинам необхідно сформувати 2-3, сильно кущистим сортам – 3-6 стебел і пройти період загартування.

При переважно сприятливих умовах в більшості областей України в Луганській, Донецькій, багатьох районах Харківської, Запорізької, Одеської областей зберігалася і посилювалася повітряно-грунтова посуха, обумовлена тривалим дефіцитом опадів, який не припинився і в другій декаді жовтня .

У цих областях зберігалися незадовільні умови для проростання зерна і появи сходів озимих, місцями зерно озимої пшениці не проростало більше місяця через відсутність вологи у верхніх шарах грунту.

У той же час в західних і північних областях місцями зберігалося перезволоження грунту (41-55 мм в орному шарі), що ускладнювало завершення сівби озимих і їх початковий розвиток.

Озимі культури в залежності від строків сівби перебували в фазах проростання зерна і появи сходів, третього листа, вузлових коренів і місцями в південних і центральних областях початку кущіння. 

Місцями на 20 жовтня 2020 року ще тривала сівба озимих. Стан сходів переважно добрий, однак спостерігається значне відставання у фазовому розвитку рослин озимих в порівнянні з середніми багаторічними показниками.

На багатьох площах східних та місцями центральних областей відзначалася зрідженість сходів і загибель проростків озимих внаслідок посушливих умов.

У озимого ріпаку тривало формування листової розетки.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: