НОВИНИ

В Україні створять раду з продовольчої безпеки, яка займатиметься посівною

05.04.2020 20:02
388829-svetik

В Україні створять раду з продовольчої безпеки, яка, зокрема, займатиметься осіннью посівною. Про це заявив радник президента з питань економіки Олег Устенко, повідомляє УНІАН.

«Ми вже сьогодні повинні серйозно думати про те, як в рамках надзвичайної ситуації підготувати й забезпечити також і осінню посівну. У цьому процесі активно задіяні не тільки сільськогосподарські підприємства, а й суміжні галузі. Треба вносити добрива — значить важлива безперебійна робота українських хіміків. Важливо постачання палива. Важлива робота всієї логістичної системи в масштабах країни – все, що стосується питань, пов’язаних з роботою складів, транспортуванням вантажів і в одну, і в іншу сторону – і поля, і з полів», – заявив він.

Радник Зеленського також зазначив, що наразі національний пріоритет номер один в Україні – це боротьба з коронавірусом, однак після епідемії країна не повинна опинитися в ситуації продовольчої кризи.

Тому пріоритетом номер два у нинішніх умовах я назвав би захист продовольчої безпеки нашої країни. Від того, як йтимуть справи в АПК і забезпечують його галузях – реально буде залежати чи буде в нас хліб на столі в цьому і наступному році, – вважає радник президента.

У зв’язку з цим, за його словами, ініціюється створення оперативного координаційної ради під робочою назвою «Урожай 2020». В координаційну раду увійдуть представник Офісу президента, представники міністерства економіки, сам міністр економіки, який вже підтвердив свою участь в цьому форматі.

В цю ж координаційну рада мають увійти представники РНБО, тому що в поточних умовах це серйозний виклик для них теж. Сьогодні у нас вже є запити від профільних асоціацій хіміків та аграріїв, які готові надати своїх експертів, і ми будемо активно використовувати досвід і бачення фахівців, які в прямому і переносному сенсі працюють «в полях», і які можуть давати швидку зворотний зв’язок, – зазначив Устенко.

За його словами, в разі необхідності будуть залучені профільні фахівці інших міністерств і з регіонів.

“Очевидно, що до вирішення багатьох завдань знадобиться залучати не тільки представників аграрного сектору, або хіміків, або представників сільськогосподарського машинобудування, але потрібні будуть фахівці з міністерства інфраструктури, потрібні будуть фахівці з силових відомств, якщо будуть порушуватися такого роду моменти. Можливо, будуть потрібні фахівці з міністерства фінансів”, – заявив радник президента.

Устенко зазначає, що це перші посівні кампанії та перший урожай в історії незалежної України, які необхідно буде забезпечити в таких екстраординарних умовах.

“Це реальна боротьба за стабільність на українському продовольчому ринку, а також за наш експорт. Тому, повинна бути комплексна злагоджена робота держави спільно з представниками критично важливих галузей. Завдання координаційної ради у тому, щоб оперативно реагувати на проблеми й нові виклики”, – резюмував Устенко.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: