НОВИНИ

В Україні названо рентабельність вирощування горіхів в агросезоні 2020 року

09.09.2020 08:02
nf4lte-2bqyo2nmbesotrw2r65j4nlb6afpzk54 (1)

В Україні стартував горіховий сезон. Окрім звичайних для українців волоських, уродили ще мигдаль та фундук. І поки волоські ще дозрівають, інші горіхи вже дали перший урожай. Про це повідомляє tsn.ua, пише agronews.ua.

«Раніше екзотичні сорти горіхів, такі як фундук та мигдаль, завозили до України лише морем, через Одеський порт. Зараз ці рослини можна побачити неподалік Одеси. На березі Хаджибейського лиману розташовано понад сотні гектарів молодого фундука. Трирічні деревця добре адаптувалися до українського клімату і цьогоріч дали перший врожай», — йдеться в повідомленні.

Експерти зазначають, що на українських чорноземах він виростає смачнішим, а вирощувати його не складніше, ніж доглядати традиційний яблуневий сад.

Цьогоріч горіх навіть врятував фермерів, які його вирощують, він банкрутства. Кілограм очищеного фундука коштує біля €7, а з гектару дерев віком від 6 років можна отримати мінімум дві тонни горіхів.

Крім цього, на Одещині є перший в Україні розплідник іншої горіхової екзотики — мигдалю. Українські селекціонери вже внесли до вітчизняного реєстру чотири власні сорти, один із них навіть зі смаком «Амарето». Наступного року почнуть створювати промислові сади цієї культури. Нині імпортний мигдаль на українському ринку коштує до 15 €/кг.

«Ми зможемо, як мінімум, на 40−50% зменшити ціну мигдалю проти того, що сьогодні є на наших прилавках», — розповідає Василь Бабанський, віцепрезидент Всеукраїнської горіхової асоціації.

За словами фахівців, фундук і мигдаль з часом можуть стати альтернативою культурою та навіть частково замінити традиційну пшеницю та виноград. Нагадаємо, Франція вперше стала основним ринком збуту для фруктів і горіхів з України.


Перегляди: 15
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: