НОВИНИ

Стало відомо, чи вистачить запасів вологи у грунті ярим культурам в Україні

19.06.2020 16:02
54770_semena_kukuruzy_ross_199_mv

Станом на початок другої декади червня, зволоження метрового шару ґрунту під озимими зерновими культурами на більшості площ західних, північних, місцями в центральних областях України було оптимальним – 121-170 мм продуктивної вологи і надлишковим – 171-218 мм. Про це повідомляє Укргідрометеоцентр, пише agronews.ua.

На більшості площ Харківської, Дніпропетровської, окремих площах Полтавської, Черкаської, Кіровоградської, Вінницької, Хмельницької, Волинської та Сумської областей запаси продуктивної вологи були оптимальними – 81-120 мм.

Незадовільний зволоження (менше 40 мм продуктивної вологи) і недостатнє (51-80 мм) спостерігалась у південних, Донецькій, Луганській, на більшості площ Кіровоградської, на окремих площах Дніпропетровської, Черкаської, Київської, Вінницької областей.

Під кукурудзою запаси продуктивної вологи орного шару грунту на більшості засіяних площ були на рівні оптимальних (21-40 мм і більше) і задовільних (11-20 мм).

Вологозабезпечення метрового шару ґрунту на більшості площ теж було оптимальним (121-170 мм і більше) і задовільним (80-120 мм продуктивної вологи). У Тернопільській, Хмельницькій, Житомирській, Чернівецькій, на більшості площ Чернігівській і на окремих Волинської, Київської та Вінницької областей спостерігалося перезволоження ґрунту. Лише на окремих площах Черкаської, Миколаївської та Херсонської областей запаси продуктивної вологи становили 53-80 мм.

Запаси продуктивної вологи під цукровими буряками як в орному, так і метровому шарах ґрунту були на рівні достатніх та оптимальними.

Під соняшником на більшості площ запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту були переважно достатніми (21-40 мм і більше) і задовільними (11-20 мм). На окремих площах Одеської, Херсонської областей вони знизилися до недостатніх – 7-9 мм продуктивної вологи.

Запаси продуктивної вологи метрового шару ґрунту на більшості площ відповідали достатнім (81-120 мм) і оптимальним (121-170 мм і більше) показниками. На окремих площах Вінницькій, Чернігівської та Полтавської областей зазначалося перезволоження грунту. На багатьох площах Миколаївській, на окремих Одеської, Херсонської та Запорізької областей вологозапаси були недостатніми і становили 53-73 мм, місцями в південних областях вони не перевищували 28-46 мм.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: