АНАЛІТИКА

В Україні стала відома прибутковість вирощування раків

07.05.2020 07:02


Раки українського виробництва залишаються найбільш різноманітним та цікавим за ціновою пропозицією товаром на вітчизняних ринках. Про це пише agronews.ua.

Наразі, раки, як у відомому класичному скетчі, є й по 250 грн/кг, але маленькі. Є й по 700 грн/кг, зате великі. Середньозважена ціна раків на гурті наразі 450 грн/кг.

Такий великий коридор цін наявний через різну затребуваність на раки різних розмірів. Так, найдешевше вартують раки вагою 20-30 гр. На 1 кг таких раків йде 35-40 шт. У роздріб їх продають по ціні 300 грн/кг. Тобто маржа між гуртом та роздрібом складає 50 грн.

Чим вища вага, тим вигіднішим наразі є їх реалізація. Так, раки вагою 30-50 гр вартують у роздріб вже 480 грн/кг. І на 1 кг їх піде майже вдвічі менше – 22-25 шт.

Найдорожче цінуються раки вагою 100-250 гр. Кіло таких раків наразі у роздріб йде за ціною 1000 грн/кг. На 1 кг їх потрібно 6-9 шт. Але вирощування раків вагою понад 100 гр досить затратне. Тож виробники часто виставляють на продаж 70-100 гр раків. Коштують вона у роздріб 850 грн/кг, а на 1 кг потрібно лише 11-13 шт. Наразі це досить популярна пропозиція.

Розведення раків — перспективна ніша, яка не вимагає надзусиль. Цей вид членистоногих не потребує особливого догляду, харчування. Аби їх прогодувати, не потрібно високих витрат на корми, оскільки харчуються в основному планктоном. Головна умова для вдалого розведення — це наявність натурального або штучного водоймища, і потужності з вилову та зберігання раків до місця продажу.

З 1 кг ікряної самки, а це 20 штук, через 3 роки можна отримати 30-40 кг товарного раку на продаж. Відповідно, вклавши в кожен кг по 6 євро, можна отримати 180 євро через 3 роки.

На поточний момент експорт раків з України у ЄС ускладнено, а то й неможливо. Але після закінчення карантину та відновлення логістики, прибуток з експорту раків може перевищити докарантинний.

У Західній Європі попит на м’ясо раків в рази перевищує пропозицію. Ця обставина – великий плюс на користь тих, хто вирішить освоїти цей бізнес, –вважає власник ракової ферми Роман Ковальчук з Київщини.


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: