НОВИНИ

В Україні спостерігається справжній бум навколо вирощування амаранту

28.10.2019 11:53
13-94068

Причиною такого інтересу до амаранту став швидко зростаючий світовий ринок цієї культури, на якому перші отримають максимальні доходи. В Україні спостерігається справжній бум навколо амаранту. Бізнес-ідея вирощування і переробки цієї нішевї культури захоплює все ширші кола вітчизняних фермерів. Судіть самі: у 2017 році площа посівів амаранту в Україні становила 250 га, в 2018-му – 800 га, в цьому році – вже близько 4 тис. га, а в наступному прогнозується її зростання до 20 тис. га. До тридцяти агрогосподарств – першопрохідникам амарантового бізнесу, в 2019 році додалися ще сто, а тридцять компаній зайнялися виробництвом амарантового масла, борошна, крупи, пластівців і іншої продукції з цієї рослини, пише pro-consulting.ua.

Причиною такого інтересу до амаранту став швидко зростаючий світовий ринок цієї культури, на якому перші отримають максимальні доходи. Тільки амарантового масла в світі продається на півмільярда доларів, а попит на нього зростає приблизно на 12% в рік. До речі, українські підприємці брати Шведови налагодили виробництво унікального масла амаранту холодного віджиму, в якому корисні речовини цієї чудо-рослини зберігаються повністю.

А рослина амарант дійсно чудова. Головна його перевага полягає у високому вмісті лінолевої кислоти – найважливішої речовини для життєдіяльності нашого організму, яке бере активну участь в синтезі білків. Але це ще не все, в амарантовій олії багато сквалену – природного з’єднання, яке регулює ліпідний обмін і протидіє передчасному старінню організму. Раніше джерелом сквалена вважалися такі важкодоступні продукти, як печінка акули.

Ще десятиліття тому амарант можна було зустріти в Україні хіба що як декоративну рослину на клумбі. Його нев’янучі квіти вважаються символом довгої щирої любові, через що рослина набула у слов’ян назва щириця. Сьогодні цими «Безсмертними» квітами засівають величезні поля, з одного гектара яких збирають з середньому по дві тонни насіння, кожна з яких коштує на ринку близько тисячі доларів. Виробники олії зазвичай заздалегідь викуповують у фермерів весь майбутній урожай амаранту. Якщо ж поєднати в одному бізнесі вирощування амаранту і віджимання олії, то економічний ефект вийде ще більшим.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: