НОВИНИ

В Україні селяни знищують личинок сонечок, приймаючи їх за шкідників

22.06.2020 18:02
yajca-bozhej-korovki

Через теплі зими та спеку в Україні спалах чисельності тлі та інших шкідників. Відповідно, стрімко збільшилася й популяція комах, які харчуються ними – божих корівок або сонечок чи бедриків. Їх личинки мають яскраве плямисте забарвлення, через що населення часто сприймає їх за шкідників, та знищує. Про це повідомляє agronews.ua.

Цього року кількість сонечок та їх личинок незвично велика.

“Підкажіть будь ласка, що це за зараза? Кусається, повний двір… Раніше такого не бачила”, написала у Фейсбук фермерка Оксана Спиридонова з Agro-farmers Україна. І навіть опублікувала на сторінці фото.

Дописувачі у Фейсбук порадили потруїти комах дихлофосом.

Насправді, це личинка божої корівки, або як її називали у давнину в Україні – бедрик чи зозулька.

Божа корівка або бедрик є хижаком, але дуже корисними для людини. Ці гарні комашки поїдають різних шкідливих паразитів: попелиць, кліщів, дрібних гусениць. Деколи під час голоду вони не погребують навіть яйцями колорадського жука. Деякі види зозульок їдять і рослинну їжу: міцелії грибів, пилок рослин, листя і квітки деяких дерев.

Наприклад, цього року вони активно живилися на черешнях.

Але користь від бедриків набагато вища потенційної шкоди, тож труїти їх не варто.

Також науковці сумніваються, що личинки зозульок можуть кусатися, але інколи таке трапляється й укус бедрика може навіть викликати алергію у чутливих людей. Але це єдина шкода від божої корівки.

Нагадаємо, єгері врятували дику свиню, яка потрапила у пастку браконьєрів.


Перегляди: 116
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: