АГРОФОТО

В Україні садівник вирощує виноград розміром з курячі яйця (ФОТО)

03.05.2020 09:06

Подивитися на виноградник Єфименків приїздять любителі цієї сонячної ягоди зі всієї України. Влітку родина може приймати до п’яти делегацій на день. Про це повідомляє ye.ua, пише agronews.ua.

Зі свого виноградника 40-річний Роман Єфименко із села Лисогірка Меджибізької ОТГ щороку збирає понад 180 сортів елітного винограду. Виноградарством чоловік серйозно займається вже понад три роки. До цього 17 років їздив світом на заробітки, аби зібрати мінімальний стартовий капітал. За спеціальністю він інженер-будівельник, закінчив будівельну академію. Садівництво ж було спочатку для нього улюбленим хобі, яке зараз переросло в основний вид діяльності. Окрім винограду на ділянці розміром 60 соток чоловік разом зі своєю дружиною Світланою вирощують інжир, лохину, персики, ківі, азіміну, зізіфус, маракую, ожину… Однієї малини у них росте близько 100 видів! Але основна гордість господаря — виноград. Подивитися на виноградник Єфименків приїздять любителі цієї сонячної ягоди зі всієї України. На день родина може приймати від трьох до п’яти делегацій. А нещодавно компетентність, досвід та відданість виноградній справі Романа Івановича офіційно визнали колеги, обравши його заступником голови клубу «Виноградарі Поділля».

На ділянці Єфименків росте близько 180 елітних сортів винограду.

Еталонні сорти дають до 50 кг врожаю з куща

«Саджанці винограду я купую по всій Україні. Є у мене азійські, європейські, американські сорти, – розповідає садівник. – Серед новинок Відьмині пальчики, Аватар, Сапфір. Торік один такий пагін із 3-4 бруньками коштував близько 4 тисячі гривень! Цей виноград має ягоди 7 см завдовжки. Серед моїх найулюбленіших рожевих сортів — Преображення. Це еталонний виноград, який і досі ще жоден селекціонер не зміг перевершити. Ягоди в нього до 5 см завдовжки та заважують до 20 г. Вага грона — 1,7-2 кг. Подобається дуже кишмиш Велес. Минулого року на виставці його було визнано переможцем. Одне гроно заважило 5 кг! Дуже перспективний сорт Монарх, у якого вага однієї ягоди 30 г. Коли кладеш на руку куряче яйце та одну виноградину, то вони за розміром ідентичні. Не поступається йому сорт Ланселот, який дає з одного куща до 50 кг винограду»

Деякі ягоди практично ідентичні за розміром із курячим яйцем.

Морозостійкий виноград втрачає в смаку ягід

Пан Роман висаджує пагони в лютому й до весни вони вкорінюються. Саджанці рекомендує купувати у відеречках із зеленим приростом 50-60 см. Покупцеві тоді дуже зручніше висадити його в ямку. Це краще робити разом із землею з відерця. «Виноград — теплолюбна культура, яка вимагає укриття. Це стосується 95% сортів, які ростуть у нас в Україні, – каже Роман Іванович. – Існують, звісно, і морозостійкі види, які витримують морози -28-30°С, проте вони значно поступаються іншим своїм побратимам якістю та смаком ягід. Найсмачніші ж сорти здатні витримати зими до -23°С. Ми просто пригинаємо лозу до землі та засипаємо її ґрунтом. Саме тому дуже важливо посадити саджанець лежачи, тоді потім не доведеться його гнути через силу, аби вкрити на зиму. Достатньо буде просто зняти його з арки й він сам впаде на землю.

Дружина Світлана уже й сама розбирається в хитрощах виноградарства не гірше, ніж її чоловік.

Профілактика може бути дієвою і без «хімії»

«Свій виноград ми не обробляємо хімічними засобами. Лише сумішшю води, соди та йоду (100 г соди, 10 крапель йоду на 10 л води). Це профілактичний засіб, який не дає розвиватися хворобам, – ділиться досвідом виноградар. – Після такої обробки можна споживати ягоди вже через п’ять хвилин. Профілактичні зрошування доцільно проводити лише навесні на початку вегетації».

Діти з малечку звикають до роботи у винограднику.

Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: