НОВИНИ

В Україні розробляють держпрограму підтримки біоенергетичних культур

19.12.2019 18:55
7654-24270

У Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України підготували зміни в українське законодавство, які введуть програму державної підтримки вирощування біоенергетичних культур. Про це заявив директор Держенергоефективності Юрій Шафаренко під час круглого столу «Біоенергетика — один із шляхів до енергонезалежності України», передає «Укрінформ».

«Ми розробили проект змін до законодавства та проект постанови Кабінету міністрів. Ми хочемо надати державну допомогу в цьому напрямку. Приблизно за такою ж схемою як зараз робимо по „теплим кредитами“, ми будемо відшкодовувати певний відсоток або на закупівлю для вирощування паростків, або на добрива, або на техніку. Це питання ще обговорюється», — розповідає Юрій Шафаренко, директор Держенергоефективності.

Експерти вважають, що розвиток біоенергетики дозволить Україні стати більш енергонезалежною і саме тому її потрібно стимулювати шляхом підтримки з держбюджету.

«Ми можемо бути абсолютно енергетично незалежними завдяки вирощуванню біоенергетичних культур. Ми можемо замістити біоенергетичними культурами понад 9 млрд м³ газу», — додав Шафаренко.

Варто зазначити, що галузь з вирощування енергетичних сільгоспкультур в Україні знаходиться в зародковому стані – енергокультур засаджено майже 4000 га маргінальних земель. В основному це енергетична верба, тополя і міскантус, які дають середню щорічну врожайність 20 т/га.

«Потенціал галузі колосальний, вона здатна збільшитися в 250 разів. За розрахунками вчених, з 1 млн га можна зібрати 11,5 млн т врожаю енергокультур, що здатне замістити 5,5 млрд мч природного газу. Потенційно енергетичні культури в країні можуть замістити близько 20 млрд м³ природного газу, або дві третини потреб країни в газопостачанні», — підкреслив директор Держенергоефективності.

Дослідники і бізнесмени намагаються знайти якомога більше рослин з вагомим енергетичним потенціалом. Зараз їх досить багато, наприклад, цукровий буряк, цукрове сорго, міскантус (лат. Miscanthus — рослина родини злакових), світчграс (англ. Switchgrass — просо), енергетична верба тощо.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: