ВАЖЛИВО

В Україні різко почали міліти річки: хто постраждає від нестачі води

14.05.2020 16:32
https://agronews.ua/

Українські річки міліють. Наприклад, рівень води в Десні у кілька разів менший за норму. Така ситуація склалася у всій країні.  Чи вистачить українцям води та хто може постраждати від її нестачі — розповіли у сюжеті Сніданку з 1+1. Про це повідомляє ТСН, пише  agronews.ua.

Річка Десна, що протікає в Чернігівській області та через сам обласний центр, міліє також. Голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко нещодавно написав: рівень води на початку травня був на п’ять метрів меншим від норми.

Повінь взагалі відсутня – у жодному місці вода не вийшла на заплави, нерестовищ немає, ефекту санітарного очищення річки також немає. Фактично Десна живиться виключно з ґрунтових вод.

“За період багаторічних спостережень, а це 140 років, рівень води в Десні в ці дні на початку травня складає 500 – 600 см. Цього року 150 – 140”, – розповіла екологиня, начальниця відділу оцінки впливу на довкілля Департаменту екології та природних та ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації Валентина Ганжа.

Води в Десні втричі менше за норму, яка мала б бути зараз.

“Вода не зайшла на заплавні території на луки пасовища. Це буде негативно впливати на сільське виробництво.Зменшиться кормова база для птахів і знизиться рівень малька риби. Також знизиться баланс ґрунтових вод”, – пояснює екологиня.

Проблема не лише у Чернігівській області. У Державному агентстві водних ресурсів розповіли, що річки зміліли через відсутність зимових опадів.

“Осінь і зима на території України була теплою. Дуже мало опадів. Наші річки мають снігове живлення, а в літній період – ґрунтове. Через відсутність опадів більша частина річок залишилась без води, яка мала бути”, – розповів перший заступник голови Держводагентства Михайло Хорєв.

Великі річки – джерело води для населення, сільського господарства та підприємств.

“Сто відсотків не буде відключення людей від водопостачання, аграрії залишаться з водою. Єдине, кого обмежили, – це річковий транспорт. Він плаває погодинно. Коли є пікові навантаження  на електростанції та гідроелектростанції, вони працюють в режимі економної роботи. У пріоритеті наповнення каскаду водосховищ. Тому фактично гідроенергетика була обмежена в цьому місяці на 25 відсотків”, – пояснив Михайло Хорєв.

Проблематично можуть почуватися люди, які живуть без централізованого водопостачання. Вода з колодязів – це ґрунтові води. Вони залежать від того, є опади чи не має.  Зараз в країні йдуть дощі. Хоча і вони істотно ситуацію не змінять, а лише трохи покращать для аграріїв.

Слід зауважити,  що з обмілінням річок зараз стикнулась не лише Україна, а й деякі інші країни Європи. Все через зміну клімату та глобальне потепління. Наприклад, у Німеччині у квітні випало всього 5% від середньої місячної кількості опадів. У Чехії найсильніша посуха за останні 500 років.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: