НОВИНИ

В Україні прискорюються темпи закладки нових плантацій лохини

12.02.2019 15:48

До кінця 2019 року українські плантації лохини можуть досягти 3 тис. гектарів. Найбільш швидкозростаючим сегментом плодоовочевого бізнесу України є вирощування лохини. Як повідомив заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України Олександр Ярещенко, тільки в 2018 році в Україні, за його власними оцінками, закладено не менше 700 гектарів нових плантацій голубики. Це означає, що загальна площа під голубикой виросла відразу на 44% за один рік, передає EastFruit.

І хоча офіційні оцінки значно нижче, багато опитаних нами учасники ринку вважають, що загальна площа нових насаджень в 2018 році, з урахуванням дрібних господарств, могла досягти навіть 1 тис. гектарів.

На думку Олександра Ярещенко, загальна площа насаджень під голубикой в ​​Україні в даний момент становить не менше 2100 гектарів. У 2017 році площа плантацій голубики зросла на 485 гектарів, в 2016 році – на 280 гектарів, а в 2015 році – на 100 гектарів. Таким чином можна простежити чітку тенденцію збільшення темпів зростання площ під голубикой в ​​Україні. Крім того, такі темпи розширення плантацій ставлять Україну в ряд світових лідерів за темпами збільшення площ під голубикой.

За оцінками Андрія Ярмака, економіста інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), Україна з 2019 року щорічно нарощувати експорт свіжої лохини приблизно на 1 тис. тонн. Однак якщо оцінки темпів розширення плантацій вірні, то з 2021 року темпи зростання експорту можуть істотно прискоритися.

В цілому, за оцінками експерта ФАО, виручка України від експорту лохини до 2025 року може перевищити $ 60 млн, навіть з урахуванням перспективи зниження цін на цю ягоду на світовому ринку. При цьому для прогнозування використовувався досить консервативний сценарій розширення площі і середньої урожайності продукції.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: