НОВИНИ

В Україні прибутки виробників молока за рік впали на 16,1%

14.01.2021 08:06
122041_big

Індекс умовної прибутковості виробництва молока України (УМВ) в грудні 2020 року виріс. До цього показник весь рік стабільно падав, збільшившись лише одного разу на 0,4% в червні. На цьому наголосив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці в Facebook, пише  agronews.ua.

Він зазначив, що так низько в грудні УМВ ніколи не падав в історії.

«Такий рівень відносини цін на молоко до цін на корми притаманний швидше червня або липня, але ніяк грудня! А це означає, що рік був для молочників «так собі», але міг бути і гірше», — зазначив експерт.

Ярмак пояснив, що саме корми були головним чинником для УМВ в 2020 році. Різке зростання цін на корми були абсолютно несподіваним, тому що фундаментальні фактори скоріше вказували на перспективу падіння цін, але погодні катаклізми призвели до стрімким ціновим ралі на ринках кормових компонентів.

Він також навів зміни цін на кормові комоненти в порівнянні з закупівельними цінами на молоко за 12 місяців (грудень 2020 року до грудня 2019 року):

  • молоко — + 12,4%;
  • пшениця фуражна — + 57%;
  • кукурудза фуражна — + 82%;
  • шрот соняшниковий — + 126% (тобто в 2,3 рази);
  • шрот соєвий — + 74%.

«Зрозуміло, що УМВ 2020 року не може бути вище, ніж в 2019 року. Фактично, прибутки виробників молока в 2020 році впали на 16,1% в порівнянні з 2019 року, але були вище, ніж в 2018 році. Якщо взяти останні 5 років, то УМВ 2020 був на 4% вище, ніж середній показник за п’ять останніх сезонів, тому не можна сказати, що сезон був дуже поганим. Але і в актив його не можна буде занести», — додав експерт.

Ярмак вважає, що глобальний молочний бізнес останнім часом починає відчувати надлишок емісії провідних валют, що частково стимулює зростання номінальних цін.

«Але навіть це дає істотне зростання цін, якщо порівняти рік до року. За рік масло вершкове подорожчало на 8-9%, а білок — на 2%. Знову зростає різниця між цінами на молочний жир і білок, як видно з цифр, наведених вище. Тому жирне молоко і продовжує залишатися актуальним», — додав він.

Експерт підкреслив, що глобальна пандемія має і буде і далі мати негативний вплив на молочний бізнес, в якому будуть виживати переважно максимально ефективні виробники та переробники.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: