НОВИНИ

В Україні прогнозують суттєве збільшення площ під цибулею

25.04.2020 07:01


У 2020/21 маркетинговому році найбільша увага українських виробників прикута до цибулі. Про це свідчать результати опитування «АПК-Інформ: овочі та фрукти», пише agronews.ua.

Зазначається, що наразі опитано більше 220 з 350 запланованих компаній, але отриманих даних достатньо, щоб обережно робити попередні висновки щодо виробництва основних овочевих культур борщового набору.

За попередніми оцінками аналітиків проекту, професійні виробники планують збільшувати площі під цибулею в середньому на 30%! Це попередні показники, але той факт, що площі під цією культурою в Україні у 2020 році зростуть дуже суттєво, вже можна вважати остаточним.

Розширювати площу під цибулею у новому сезоні планують третина з опитаних виробників цього сегменту. Половина фермерів не планують корегувати площі порівняно з минулим роком, а 20% з опитаних планують навіть зменшити виробництво цибулі. Але саме через те, що зменшення, за словами виробників, планується набагато менш значне, загальний приріст посадкових площ під культурою буде значним.

Що спонукає українських виробників до нарощування обсягів виробництва саме цибулі? По-перше, у попередньому сезоні, а саме, у другій його половині, дефіцит цибулі на українському ринку призвів до активного імпорту продукції з усіх можливих напрямків. Враховуючи неврожай цибулі у сезоні 2018/19 і в країнах ЄС, легкими нові поставки цибулі для України назвати було важко. Як результат, наприкінці минулого сезону ми отримали рекордні за всю незалежність гуртові ціни на цибулю на рівні 22 грн/кг.

«Як ми й прогнозували, площі під цибулею у сезоні 2019/20 зросли, а гарні погодні умови у період вегетації та збору врожаю дозволили закласти великі обсяги якісної цибулі у сховища. Тож за нашими оцінками, на сьогоднішній день можна чітко стверджувати, що вітчизняної цибулі в сховищах українських виробників достатньо, щоб без дефіциту завершити сезон. Але у ситуацію на ринку втрутилися карантинні обмеження, які наразі діють в Україні та інших державах, щоб запобігти стрімкому розповсюдженню COVID-19. На фоні ажіотажного попиту, обмежень у торгівлі на відкритих майданчиках, розповсюдження інформації щодо корисних властивостей цибулі, тощо – ціни на цю позицію почали активно рости і вже доходили до відмітки у 16 грн/кг на початку квітня 2020 року», – йдеться у повідомленні.


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: