ВАЖЛИВО

В Україні пробуксовує посівна

13.04.2021 16:04
sewing-seeds-2

Календарні строки підпирають, а вивести раніше трактори в поле заважала погода. Про це повідомляє Голос України, пише agronews.ua.

Парадокси на весняному полі Вінниччини: в середині першої декади квітня одні вже завершили сівбу ранніх зернових і цукрових буряків, а в інших до посіву ще не приступали. Тепер ситуація змінилася кардинально. Чому посівна пробуксовувала?

Нинішня весна запізнилася навіть на півдні краю, де у минулі роки першими виводили в поле посівні агрегати.

«Картина, як кажуть в народі, перевернулася догори дригом, — ділиться думками керівник одного з господарств Чечельницького району, землі якого межують з Балтським районом Одещини. — Першими розпочали роботи не в нас на півдні, а в інших районах. Хіба не дивно? Розмовляв зі знайомим з Мурованих Куриловець, там уже сіють повним ходом, хоча район на заході області. А на наше полечко ще не блиснуло сонечко настільки, щоб підсушити ґрунт. Наприкінці першої декади квітня навіть сніг випадав, хурделило. Чекаємо кращої погоди…»

Консультант з аграрних питань у Чечельницькому районі Володимир Котенко підтвердив слова аграрія. Пояснив, що у деяких господарствах робили спроби кинути насіння в землю, але ж багнюка — техніка грузне. Це не робота.

Схожа ситуація у ще одному південному районі — Ямпільському. За словами керівника господарства «Писарівське» Віталія Віта, на їхніх полях зазвичай умови для сівби настають трохи пізніше. Пояснює це особливістю обробітку ґрунту.

“Ми відмовилися від оранки, — каже Віталій Віт. — Після збирання врожаю поле дискуємо. Так краще зберігається волога. Навесні культивуємо, а після того одразу приступаємо до сівби”. Запитую у співрозмовника, чи сіють в інших господарствах їхнього району. Каже, бачив як на полі в одному з них «місили болото».

“Хіба то сівба, якщо техніка грузне? — запитує Віталій Віт. — Лежатиме зерно в землі, як у мішку. Доки не встановиться оптимальна температура, насіння все одно не проростатиме”.

Тим часом у фермерському господарстві «Вищеольчедаївське» Мурованокуриловецького району завершили сівбу ранніх зернових, а після того й цукрові буряки посіяли. Про це розповів «Голосу України» керівник господарства Руслан Дмитрук.

“На два тижні пізніше вийшли в поле у порівнянні з минулим роком, — каже аграрій. — Як тільки ґрунт прогрівся, почали сіяти ячмінь, горох, розторопшу, потім буряки. Насіння лягло у зволожену землю, запасу вологи в ґрунті більше, ніж у попередні роки. Тепер готуємося до сівби соняшнику, а там і до кукурудзи треба приступати”.

Пан Руслан розповідає, що в один з днів посівної йому довелося бути у Хмільницькому районі, він розташований у північно-західній частині краю. За його словами, на власні очі бачив, що на поле технікою неможливо заїхати. Календарні строки підпирають, а сіяти не дає погода.

На три тижні пізніше минулорічного приступили до сівби ранніх культур у ФГ «ПУМА» Липовецького району. Це північно-східна частина області.

“Пригадую, торік 16 березня сорочка до спини прилипла, — розповідає керівник господарства Володимир Дишкант. — У той день ми купили нову сівалку. Поки налаштовували, сім потів стекло, так припікало у той день. Нині на календарі восьме квітня, а за вікном снігом мете”.

Співрозмовник каже, що були вже сонячні дні. Встигли посіяти ячмінь. Насіння поклали в ґрунт при температурі вісім градусів на глибині 15 сантиметрів. Тепер приступили до гороху. «Боби гарно родять, коли після посіву їх накриє снігом, це вже перевірено на власному досвіді, — каже Володимир Дишкант. — Тому нинішній сніжок їм не завадить». За його словами, їхнє господарство вирощує шість культур. Поки що впоралися з двома. Буряки не сіють. Каже, відколи від них відмовилися, стали багатші. Це правда.

«Заводи обманюють фермерів, — ділиться думками Володимир Дишкант. — У таких господарствах бурякові площі невеликі. Тому коли, наприклад, завищують показник фізичної забрудненості, або вносять зміни у договір під час розрахунку за сировину, це одразу б’є по кишені фермера. Довести щось власнику підприємства — марна справа, простіше не сіяти. Хоча вже надходять пропозиції від цукроварів, щоб знову поверталися до буряків, мабуть, бракує сировини. Поки не поспішаємо».

Упродовж трьох останніх днів ситуація на весняному полі області змінилася кардинально. Температура повітря підвищувалася подекуди до 18—20 градусів тепла. Аграрії надолужують втрачений час, техніка працює з ранку до закінчення світлового дня. За інформацією департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку, ранні зернові посіяли на половині прогнозованих площ. Сіють також цукрові буряки, у деяких господарствах приступили до роботи на плантаціях соняшнику та кукурудзи.

Нагадаємо, що на західній Україні зривається посівна.


Перегляди: 14
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: