НОВИНИ

В Україні посіви озимих культур заселяють гризуни

15.12.2020 08:02
80531614-831-5465

Погодні умови та забезпеченість повноцінною кормовою базою сприяють розмноженню мишоподібних гризугів, що уможливлює зростання їх чисельності та загрозу нанесення економічно відчутних збитків незахищеним посівам озимих культур. Про це повідомляє пресслужба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, пише agronews.ua.

В озимих посівах майже усіх регіонів нараховується 1-3 (осередково в полях Херсонської області до 4) жилих колоній на гектар.

В 100% заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях виявляють 2-4 (в осередках Волинської, Донецької, Закарпатської, Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Херсонської, Хмельницької областей до 6-8) жилих колоній на гектарі.

За слабкого та середнього ступенів у згаданих областях пошкоджено 1-15% рослин озимих зернових та ріпаку, багаторічних трав. Винищувальні роботи, які тривають повсюди, з використанням дозволених до використання родентицидів, забезпечують загибель до 70-92% гризунів.

Загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині, ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження.

Нагадаємо, об’єднаним громадам передали понад 1,2 млн га земель.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: