ВАЖЛИВО

В Україні погіршилася ситуація з фальсифікацією продуктів

19.02.2021 11:32
shutterstock_1023016204-1024x683

Про ситуацію з фальсифікатом на продовольчому ринку України розповіла заступник директора Центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» Ніна Кільдій, пише agronews.ua.

“Ситуація з фальсифікацією продуктів в Україні не покращилася, а однозначно погіршилася. Сьогодні для людей на перше місце виходить ціна, і багато недобросовісних виробників цим користуються. У нас в наявності постійне зростання цін на продукти, а для виробників – на сировину. Відповідно, виробники намагаються хоч якось стримувати ціни. На дуже великій кількості  продукції навіть не в економ-, а в середньому сегменті вони намагаються економити на сировині, і це обертається все великими добавками в продукти замінників”, – розповіла Ніна Кільдій.

Вона підкреслила, що є виробники, які чесно пишуть в складі продуктів наявність замінників. Але чим більше багатокомпонентний продукт виходить, тим більше шансів там щось схитрувати.

Вона підкреслила:

“Наприклад, в вершкове масло не можна додавати нічого – ні сої, ні пальмові жири. Вершкове масло повинно бути справжнім, без всяких добавок. У шоколад нічого додавати не можна. Якщо йде підміна, продукт повинен називатися по-іншому. Наприклад, десерт або ще як-то. Або, наприклад, натуральний сік – фруктовий або овочевий.

Якщо на етикетці написано, що це натуральний сік, туди заборонено додавати консерванти, згущувачі та ароматизатори. Є продукти, в яких такі варіації неприпустимі.

Якщо ми говоримо, наприклад, про сосиски або ковбасні вироби, то там можна йти законним, правильним шляхом, тобто, на етикетці можна написати, скажімо, «Ковбаса посольська» і чесно вказати в складі, що там є рослинні добавки. Більш того, якщо там багато добавок, то виробники так і пишуть: «продукт м’ясорослинний».

Так іноді пишуть на сардельках, на сосисках, на ковбасі. Пишуть, що це не ковбаса, а м’ясорослинний продукт, тобто, там вже з назви зрозуміло, що в цьому продукті досить великий відсоток рослинних добавок. Але це чесний, законний, шлях. Дуже багато виробників пишуть «красивий» склад (м’ясо, молоко) на красивій етикетці, але він не відповідає тому, з чого зроблений продукт”.


Перегляди: 33
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: