НОВИНИ

В Україні подовжили термін дії сертифікатів на насіння та спростили їх отримання

03.12.2020 08:02
b53cb5a6-7811-4b14-b053-31763dbd7349nasinnya

Рішенням Уряду прийнято постанову “Про внесення змін до Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал”, яка приводить процедуру сертифікації насіння до міжнародних вимог. Про це повідомляє Урядовий портал, пише agronews.ua.

“Дана постанова є логічним завершенням дискусії, яку ми вели півроку в робочій групі, щодо продовження терміну дії сертифікату на насінництво. Практика показує, що сертифікати можуть використовуватись довше, і не має змісту додатково витрачати кошти на пересертифікацію”, – прокоментував прийняття постанови заступник Міністра Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільськогогосподарства Тарас Висоцький.

Зокрема, постановою передбачається:

– збільшення терміну дії сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння (на насіння овочевих культур, насіння соняшнику та насіннєву картоплю);

– визначення відсотка насіння, яке підлягатиме ділянковому (ґрунтовому) сортовому та лабораторному сортовому контролю;
скасування норми щодо подання завірених перекладів документів на імпортоване насіння;

– спрощення процедури подання документів до органу сертифікації виробникам категорії добазового насіння (розсадників випробування та розсадників розмноження).

«Цей документ врегульовує розбіжності, які виникають під час проведення сертифікації насіння, спрощує процедуру сертифікації, знижує фінансове навантаження на суб’єктів господарювання та забезпечує наявність на ринку насіння високої якості», – прокоментував заступник Міністра МЕРТ.

Також постанова покращує систему контролю за якістю насіння, зокрема проведення ґрунтового контролю, щоб споживач був впевнений у якості насіння.

“Прийняття цієї постави є гарним прикладом спільної роботи у робочих групах, напрацювання компромісних, але важливих позицій. Вони допомагатимуть бізнесу працювати ефективніше, а державі гарантувати якість та контроль. Споживач, в свою чергу, буде впевнений у якості насіння, яке він купує. Що є дуже важливим, адже в сільському господарстві один рік – один сезон. Якщо буде неякісне насіння – втрачається врожай і цілий рік, що може бути фінансово критичним для аграріїв”, – підкреслив замміністра.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: