Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського го сподарства України разом із низкою інших інституцій запроваджують в Україні “Національну програму контролю сирого молока”. Про це повідомляє пресслужба Держспоживслужби, пише agronews.ua.
Імплементувати програму призваний пілотний проєкт із запровадження “Програми контролю сирого молока” у Миколаївській, Харківській, Полтавській та Вінницькій областях.
У рамках програми за фінансування Швейцарії було придбане для чотирьох лабораторій Держпродспоживслужби в пілотних областях необхідне обладнання та реактиви для проведення лабораторних досліджень сирого молока за показниками: кількість соматичних клітин (КСК), загальне бактеріальне забруднення (ЗБЗ), точка замерзання й відсутність інгібіторів.
Також розроблене програмне забезпечення «Молочний модуль» для автоматичного збору результатів досліджень.
Відповідно до наказу Мінагрополітики №118/2019, сире молоко перевірятиметься на загальне бактеріальне забруднення (ЗБЗ), кількість соматичних клітин (КСК), наявність інгібіторів/антибіотиків (ІНГ), а також визначатиметься точка замерзання (ТЗ).
Кожен з цих параметрів має певні кількісні критерії. Проте, під час Пілотного проєкту не застосовуються граничні значення для кожного із параметрів, буде здійснюватися лише моніторинг ситуації.
Участь у Пілотному проєкті українських агровиробників є добровільною та надає ряд переваг та можливостей: гарантувати безпечність та якість молока та виконати вимоги нового харчового законодавства.