НОВИНИ

В Україні планують змінити правила контролю за якістю молока

28.10.2020 11:12
1

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського го сподарства України разом із низкою інших інституцій запроваджують в Україні “Національну програму контролю сирого молока”. Про це повідомляє пресслужба Держспоживслужби, пише agronews.ua.

Імплементувати програму призваний пілотний проєкт із запровадження “Програми контролю сирого молока” у Миколаївській, Харківській, Полтавській та Вінницькій областях.

У рамках програми за фінансування Швейцарії було придбане для чотирьох лабораторій Держпродспоживслужби в пілотних областях необхідне обладнання та реактиви для проведення лабораторних досліджень сирого молока за показниками: кількість соматичних клітин (КСК), загальне бактеріальне забруднення (ЗБЗ), точка замерзання й відсутність інгібіторів.

Також розроблене програмне забезпечення «Молочний модуль» для автоматичного збору результатів досліджень.

Відповідно до наказу Мінагрополітики №118/2019, сире молоко перевірятиметься на загальне бактеріальне забруднення (ЗБЗ), кількість соматичних клітин (КСК), наявність інгібіторів/антибіотиків (ІНГ), а також визначатиметься точка замерзання (ТЗ).

Кожен з цих параметрів має певні кількісні критерії. Проте, під час Пілотного проєкту не застосовуються граничні значення для кожного із параметрів, буде здійснюватися лише моніторинг ситуації.

Участь у Пілотному проєкті українських агровиробників є добровільною та надає ряд переваг та можливостей: гарантувати безпечність та якість молока та виконати вимоги нового харчового законодавства.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: