НОВИНИ

В Україні планують висаджувати промислові горіхові сади пристосовані до зміни клімату

03.11.2020 08:32
nf4lte-2bqyo2nmbesotrw2r65j4nlb6afpzk54

З огляду на перспективи зміни клімату в Україні, фахівці Української горіхової асоціації пропонують більше використовувати горіхоплідні культури з підвищеними засухостійкими якостями, такі, як мигдаль і фундук, щеплений на ведмежому горісі або інших деревовидних підщепах. Про це повідомляє УГА, пише agronews.ua.

Провідний агроном асоціації Марія Самарська вважає дуже перспективним створення інтенсивних садів із карликових і скороплідних сортів. Агроном розсадника «ІМПАК» Дмитро Гриненкоякості доводить, що саджанці горіха волоського, що вирощуються в закритому ґрунті, більш стійкі при створенні садів у північних регіонах України, пише “Пропозиція”.

Президент асоціації Генадій Юдін у зв’язку з цим відзначив важливість нових агротехнологій, які стосуються адаптації садів до зміни клімату.

Адже, за даними кліматологів, метеорологічна зима в Україні в цьому сезоні ще не наступила. Всі добре пам’ятають довгу зимову відлигу, яка викликала надто раннє пробудження бруньок і незвично ранню вегетацію горіхових садів.

А після цього, вже в період початку раннього цвітіння, гримнули підряд дві хвилі зворотних весняних заморозків! Згубні наслідки цих кліматичних змін наші садівники бачать сьогодні в зниженні врожайності горіхових садів.

Фахівцями Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту із застосуванням зарубіжних моделей загальної циркуляції атмосфери й океану та вітчизняних баз даних спостережень з 1855 року зроблений прогноз сезонних значень температур повітря і сум опадів до 2100 року.

В результаті встановлено, що очікується підвищення приземної температури повітря в усі сезони року з найбільшим зростанням температур у зимовий період.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: