НОВИНИ

В Україні планують спростити умови інвестування у систему зрошення

16.10.2020 15:02
0216

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та Європейський банк реконструкції та розвитку визначають напрямки співпраці у питаннях реформування системи управління водними ресурсами в Україні. Про це повідомляє пресслужба Міндовкілля, пише agronews.ua.

Зазначимо, що 15 жовтня відбулася онлайн-зустрічі Романа Абрамовського, міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, із представниками Європейського банку реконструкції та розвитку.

«Системи зрошення та дренажу в Україні потребують модернізації, а отже залучення значних інвестицій. Однак сьогоднішня модель роботи водогосподарського комплексу та чинне галузеве законодавство не дозволяють реалізувати поставлені цілі. Тож на часі розробка відповідного правового базису реформи та вироблення дієвих правил гри для всіх учасників», — зазначають у Міндовкілля.

Так, серед ключових аспектів реформи — виокремлення функції управління інфраструктурою водного господарства. Її має виконувати окремий суб’єкт господарювання, який за чітко врегульованих механізмів зможе ефективно та швидко залучати інвестиції для реалізації інфраструктурних проектів.

«Наша мета — зробити галузь інвестиційно привабливою та забезпечити зрошенням максимальну кількість аграрних земель. При цьому, за Держводагенством мають бути збережені основні функції — протипаводкова, екологічна, а також реалізація державної політики у сфері управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів», — підкреслив Абрамовський.

В свою чергу, Михайло Хорєв, заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, зауважив, що сучасна модель роботи Держводагенства не дозволяє взагалі залучати інвестиції в будь-якому вигляді. Інвестування в водогосподарський комплекс України є неможливим, поки ситуацію не буде виправлено на інституційному рівні.

«Мають бути прописані чіткі загальні правила гри для всіх учасників таких процесів. Наразі триває підготовка відповідного законопроекту й для Міндовкілля важлива експертна підтримки в напрацюванні якісного законодавства та подальшої практичної реалізації реформи», — наголошує Хорєв.

Крім того, представники ЄБРР висловили своє бачення, зокрема щодо необхідності паралельного впровадження інституційної реформи разом з конкретними інвестиційними проектами. Це саме той елемент, який гарантуватиме її незворотність і прикладну важливість.

Фахівці ЄБРР вже мають певні напрацювання щодо реалізації пілотного проекту з модернізації меліоративної системи в Одеській області.

«Для визначення напрямків співпраці у питаннях реформування системи управління водними ресурсами в Україні та координації дій прийнято рішення про створення відповідної міжвідомчої робочої групи», — підсумували у міністерстві.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: