НОВИНИ

В Україні планують залучити до вирощування енергокультур 4 млн га малородючих земель

15.10.2020 16:02
11060

Перспективи вирощування енергокультур в Україні та необхідні для цього стимули обговорили учасники онлайн-зустрічі «Енергетичні культури для біоенергетичних проектів: перспективи для Хмельниччини та Тернопільщини», організованої Науково-технічним центром «Біомаса» та проектом BIOPLAT-EU. Про це повідомляє Урядовий портал, пише agronews.ua.

Заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко представив потенціал вирощування енергокультур в Україні та розроблений спільно з Міненерго і Біоенергетичною асоціацією України законопроект для активізації розвитку цієї сфери.

Так, за оцінками експертів, в Україні використання врожаю енергокультур із 4 млн га малородючих земель дозволить заміщувати в еквіваленті до 20 млрд куб. м газу у рік.

«Проекти з вирощування енергетичних рослин є досить складними. Повернення інвестицій відбувається лише на 3 рік. Тому для масштабування цих проектів та задіяння технічно-досяжного потенціалу наше завдання – створити сприятливі умови для такого виду діяльності (законодавчо закріпити термін «енергетичні рослини», полегшити умови оренди землі для вирощування тощо)», – повідомив Юрій Шафаренко.

Прийняття законопроекту сприятиме:

– заміщенню імпорту газу та економії коштів;

– раціональному використанню малородючих земель та відновленню їх родючості;

– створенню нових робочих місць та збільшенню надходжень до бюджетів всіх рівнів;

– скороченню викидів парникових газів та покращенню екологічної ситуації в країні;

– виконанню Україною міжнародних зобов’язань.

У цілому, учасники зустрічі розглянули можливості запровадження проектів з вирощування енергокультур на землях, які не є придатними для сільського господарства у т.ч. в Тернопільській та Хмельницькій областях, та зможуть стати частиною WebGIS платформи BIOPLAT-EU.

Нагадаємо, що плани залучити 4 млг га малородючих земель під енергокультури озвучувалися урядовцями ще у далекому 2017 році.

Тоді тодішній Голова Держенергоефективності Сергій Савчук казав наступне: “В Україні існує унікальна можливість застосовувати енергокультури як біомасу для генерації енергії. Використовуючи 11,5 млн т врожаю енергокультур, зібраного з 1 млн га, можна замістити 5 млрд куб. м газу в рік. В цілому в країні є 4 млн га малородючих земель, які варто задіяти для вирощування енергокультур. Одночасно поблизу цих територій можна встановлювати потужності з виробництва тепла та електроенергії з такої біосировини. У результаті отримаємо енергетичний кластер з потужною ресурсною базою”.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: