НОВИНИ

В Україні під загрозою посівна озимого ріпаку

19.08.2020 07:32
shop_items_catalog_image181

Науковці Інституту землеробства НААН України охарактеризували ключові аспекти сівби озимого ріпаку в умовах сезону 2020 року. Про це повідомляє пресслужба НААН, пише agronews.ua.

Зазначається, що глобальні зміни кліматичних умов, які сьогодні спостерігаються в планетарних масштабах, особливо відобразилися цьогоріч в сільському господарстві України.

«Досить посушлива осінь 2019 р., безсніжна зима 2020 р. створили умови, коли на період сівби ярих культур запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту були менше 50% від оптимальних. Дещо покращили ситуацію обложні дощі, які пройшли по території України у ІІ-ІІІ декадах травня», – повідомляють науковці.

Проте, наразі в окремих господарствах спостерігається загибель посівів кукурудзи, втрата тургору рослин соняшнику внаслідок відсутності вологи в шарі ґрунту 0-30 см, який був достатньо забезпечений вологою в період інтенсивного росту рослин, а зараз пересушений, зауважують вчені.

«Враховуючи викладене вище, сьогодні гостро постала проблема доцільності сівби ріпаку озимого, адже відсутність вологи в посівному шарі викликає ризик неотримання сходів та ставить під питання подальший ріст та розвиток рослин. Такі умови вимагають виваженого підходу до технології проведення обробітку ґрунту, сівби та догляду за посівами в осінній період», – зазначають науковці Інституту землеробства НААН України.

На думку вчених, саме дотримання технології вирощування, досконале знання біології культури, її потреб на певному етапі росту й розвитку, швидка та гнучка адаптація елементів до умов зовнішнього середовища є запорукою отримання високих врожаїв навіть у екстремальних умовах.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: