НОВИНИ

В Україні оприлюднено врожайність сої нового врожаю

28.10.2020 10:32
343339-1

Загальна посівна площа під соєю в Україні цього року становила 1409,87 тис га, тоді як минулоріч цей показник сягав 1598,90 тис. га. Середня врожайність сої в Україні дорівнюватиме у середньому 2,26 т/га. Про це повідомляє Асоціація «Дунайська Соя», пише agronews.ua.

Також врожайність сої може коливатися: від 2,01 т/га за критичного, до 2,51 т/га, – за позитивного сценаріїв. Відсутність зимової вологи, проблеми з засвоєнням весняної, затримка зі строками висіву, нерівномірність опадів під час вегетації та втрати вологи через повітряну посуху, – всі ці фактори негативно вплинули на формування урожайності сої у нинішньому році, вважає agroperspectiva.

Негативний кліматичний вплив на сою, який можна було спостерігати вже в минулому році, у нинішньому став ще відчутнішим. На початку року низка експертів прогнозувала зниження урожайності цієї культури приблизно на 20%.

Асоціація «Дунайська Соя» під час Donau Soja Crop Tour 2020 у серпні цього оглянула посіви сої у Вінницькій, Київській, Житомирській, Полтавській, Хмельницькій, Черкаській областях, які є регіонами із найбільшою часткою вирощування сої та охоплюють 50,1% посівних площ сої України у сезоні 2020. Обстежені 56 ділянок різного розміру обирали за випадковим принципом.

Обсиеження показало, що через весняні заморозки середні та пізні сорти висіяли, здебільшого пізніше, тож на додачу з прохолодними умовами розвиток сої та й інших культур затримувався на два тижні, порівняно зі звичними вегетаційними періодами.

Інтенсивні опади з початку травня тривали також у червні, цей період був сприятливим для сої, зокрема, для нарощування та розвитку вегетативної маси. Рослини утворили велику кількість бобів, утім виповнення та дозрівання насіння у верхніх ярусах було під питанням.

Утім, весняно-літня волога не була продуктивною через негативні наслідки посушливої зими.

Так, за інформацією Інституту водних проблем і меліорації НААН за сильних злив волога не проникає в нижні ґрунтові горизонти. Так трапилося і цього року, утворився верхній поверхневий шар завтовшки до 20 см, який поглинув воду, решта вологи або стекла, або випарувалась, – тобто була втрачена.

Нагадаємо, скорочення врожаю соняшнику в Україні змушує переробників піднімати закупівельні ціни, щоб якнайдовше забезпечити власні потужності сировиною, сподіваючись, що ціни на олію не опустяться нижче поточних рівнів.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: