АНАЛІТИКА

Оприлюднено стан посівів озимих культур у постраждалих від посухи регіонах України

27.10.2020 07:39
d6ba9cebbe75939_1000x600

Поточний рік надзвичайно складний для аграріїв України, адже оптимальні строки сівби озимих співпали з тривалою літньо-осінньою посухою. Найбільше страждають Одеська, Луганська, Донецька, Харківська, Запорізька області. Цьогорічна посуха стала найжорсткішою за увесь період спостережень Укргідрометцентру. Про це повідомила Тетяна Адаменко, керівник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру, пише agronews.ua.

Це літо в Україні найтепліше за 30 років і тривало більше ніж на місяць довше. За вересень-жовтень 2020 року перевищення середньої температури 3-5 градусів Цельсія, тобто Україна цьогоріч отримала надмірну кількість тепла. У той же час, нинішня посуха не була для метеорологов несподіванкою, адже за останні 10 років у літньо-осінній період фіксувалися посухи тої чи іншої тривалості, – повідомила метеорологиня.

Цьогоріч у період літньої вегетації агророслин кількість опадів не перевищувала у багатьох областях 10-20% від норми. У деяких регіонах дощів не було по 50-70 днів. Перші дощі співпали з закінченням оптимальних строків сівби озимих. Тобто, усі озимі, які посіяно після 20 вересня – це пізні посіви.

У Донецькій та Луганській областях опадів немає вже більше 2 місяців. Також на засіяних полях у Донецькій та Луганській областях, де орний шар сухий, зерно не проростає вже до 45 днів. Там, де були незначні опади і зволоження ґрунту залишилося недостатнім, але почалося проростання зерна, доля цих посіві у зоні високого ризику.

У Харківській області дещо краща ситуація, але вона теж ризикована. У цьому регіоні у другій декаді жовтня дощі пройшли, але з огляду на те, що там їх не було майже 2 місяці і зволоження орного шару ґрунту недостатнє, доля пізніх посівів озимих там теж складна.

Одеська область – це обставини непереборної сили. Посуха триває вже 2 роки і не послаблюється, розповідає Адаменко.

На тестових полях Укргідрометцентру спостерігається дуже неоднорідний стан посівів озимих. Там, де почалося кущіння, – стан добрий та відмінний. З іншими посівами є проблеми, адже вже відмічалися ситуації загибелі від посухи сходів озимих під урожай 2021 року.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: