НОВИНИ

В Україні оприлюднено рентабельність вирощування гороху

30.09.2020 09:02
Pods of green peas with leaves on white background.

Рентабельність вирощування гороху в Україні негативна два роки поспіль. Це призводить до того, що фермери все менше довіряють цій культурі. Про це повідомив Сергій Феофілов, директор консалтингового агентства «УкрАгроКонсалт», під час 5 ювілейної конференції по бобовим культурам «Ера після covid 19», пише agronews.ua.

«Цьогоріч українські фермери не хотіли ризикувати і відмовилися від розширення площ під такою нішевою культурою, як бобові», – каже Феофілов.

За його словами, на піку виробництва ціни на горох були вищими, ніж на пшеницю, в 2018 відбулося зближення цих цін. Після введення карантину ціни на горох різко зросли, основні імпортери прагнули збільшити запаси, щоб підвищити продовольчу безпеку.

«До того ж у поточному сезоні Індія, основний споживач гороху, встановила нульову квоту по гороху, тому додаткового стимулу для розширення площ не буде і в 2021 році», – вважає аналітик.

Зазначається, що за два минулих сезони відбулася різка переорієнтація напрямків експорту гороху. Якщо в 2018/2019 сезоні основними покупцями були Індія і Пакистан (34% обсягу експортних поставок), то в минулому сезоні 2019/20 країни ЄС зайняли частку в 41% від загального експорту.

Нагадаємо, в Україні вдвічі обвалилися ціни на огірки.


Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: