АНАЛІТИКА

В Україні оприлюднено рентабельність виробництва смузі з нішевих агрокультур

04.06.2020 08:02
5e3324ee91fdc

Смузі є одним із найперспективніших серед вже існуючих продуктів зі збагаченим та збалансованим складом. Значний інтерес надається розробці даного виду напоїв, адже завдяки певним видам рослинної сировини можна створити продукт підвищеної харчової і біологічної цінності. Про це повідомляють фахівці Таврійського державного агротехнологічного університету, пише agronews.ua.

Рентабельність смузі-барів доходить до 80%, вважають аналітики openbusiness. Також це відносно вільна ніша з невисоким рівнем початкових вкладень. Серед переваг тако: відповідність формату моді на здорове харчування; невелика торгова площа; проста технологія приготування свіжих напоїв; цілорічний попит на продукцію.

Окупність 1 рік

Цільовою аудиторією смузі-бару є люди, які дотримуються принципів здорового харчування, жителі міста, які намагаються зберегти здоров’я в міському середовищі. Ціновий сегмент – середній.

Для реалізації проекту орендується торгова площа 5 кв.м на території торгово-розважального центру.

Обсяг первинних інвестицій становить 200 000 гривень. Інвестиційні витрати спрямовані на придбання обладнання, рекламу, закупівлю сировини і формування оборотних коштів, за рахунок яких будуть покриватися збитки початкових періодів. Основна частина необхідних інвестицій припадає на придбання обладнання – 54%. Для реалізації проекту будуть використані власні кошти, повідомляють аналітики openbusiness.

Термін окупності – до 1 року. Коефіцієнт рентабельності інвестицій – 17%. Основний стримуючий фактор розвитку – висока залежність ринку громадського харчування від економічної ситуації в країні.

Нетрадиційні смузі для вибагливих

Особливу нішу в цій галузі можуть створити нетрадиційні та оригінальні смузі, привабливі для населення смаком та високими оздоровчими якостіми.

Так, доцентом СГАУ Н. В. Неповинних розроблено технологію виробництва нових видів кисневмісних напоїв (смузі) на основі сирної сироватки, натуральних фруктово-ягідних соків і пюре та харчових волокон «Citri-Fi», в тому числі некрохмальних полісахаридів, що сприяють формуванню певної текстури напою в якості стабілізаторів кисневої піни. В якості плодової сировини автор обрав ягідне пюре з полуниці, смородини та малини, а також натуральні соки – яблучний та полуничний.

І.М. Калугіна та А.В. Ненова на базі Одеської національної академії харчових технологій розробили технологію йодовмісних смузі на основі фейхоа. Такі смузі запропоновані для вирішення проблем з дефіцитом йоду та профілактиці захворювань щитовидної залози. В розроблену рецептуру входять фейхоа, молоко та мед.

Нагадаємо, в Україні оприлюднено рентабельність вирощування озимої цибулі.


Перегляди: 28
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: