АНАЛІТИКА

Стало відомо, як оформити документи на загибель посівів в Україні

21.05.2020 13:02
9IoQjqmpK7OEpzApiFqIhby2aiShks0g

Конкретного порядку документального оформлення загибелі посівів немає, що дає аграріям змогу визначати його самостійно. Але будь-яку господарську операцію треба підкріпити відповідним первинним документом у т.ч. і списання загиблого урожаю. На цьому зауважила партнер аудиторської компанії Crowe Erfolg Ukraine Ольга Богданова. Про це повідомляє пресслужба Всеукраїнської аграрної ради, пише agronews.ua.

Пакет документів може відрізнятися залежно від того, з якою метою оформляють загибель врожаю внаслідок негоди (для одержання страхового відшкодування, оформлення податкових пільг чи одержання компенсації від держави).

У будь-якому випадку, яку б форму документа не було обрано, варто пам’ятати, що реквізити ліквідаційних документів мають відповідати мінімальним вимогам до первинки (ст. 9 Закону про бухоблік та п. 2.4 Положення № 88). Така первинка з’являється під впливом певних процедур, які виходять із факту встановлення конкретної події.

Загалом факт загибелі посівів потребує втручання спецкомісії, яку створюють на підприємстві на підставі окремого розпорядження (наказу) керівника. Їй, як правило, доручають:

1. Провести обстеження й зафіксувати факт загибелі площ посівів (урожаю).

2. Оцінити розмір нанесеної шкоди внаслідок погодних явищ (інших непередбачуваних явищ природного походження).

3. Внести пропозиції щодо вжиття заходів, спрямованих на усунення наслідків негоди, зокрема про ухвалення рішення про списання посівів (урожаю). До складу зазначеної комісії можуть входити як працівники сільгосппідприємства (агроном, (головний) бухгалтер, бригадир), так і представники інших організацій, зокрема страхової компанії (якщо посіви були застраховані), cільради, на території якої знаходяться відповідні землі, тощо.

Документальне оформлення

За результатами роботи спецкомісії оформлюють відповідний документ – як правило, акт обстеження (довільної форми). Його підписують голова й усі члени комісії, а керівник (чи уповноважена на це особа) – затверджує. У подальшому всі зафіксовані в такому акті відомості (зокрема, розмір площі посівів, які постраждали внаслідок негоди, ступінь пошкодження посіву, а також ухвалені рішення щодо подальшої їх долі) слугуватимуть підставою для формування похідних бухгалтерських документів.

Якщо посіви мають незначні пошкодження або площа пошкодження невелика, то комісія може рекомендувати підприємству продовжувати їх вирощувати для отримання врожаю. У ситуації, коли загинула більша частина посівів і подальше їх вирощування неможливе чи економічно недоцільне, є два варіанти:

1. Або поле під загиблими посівами переорати та залишити під парами (на полі у поточному сезоні нічого не висіватимуть).

2. Або висіяти нову культуру.

Важливо з актом комісії отримати довідку з Державної Гідрометеоролігної служби України для одержання документів, які підтверджують факт несприятливих погодних умов, що могли вплинути на збереження застрахованих посівів (довідка про несприятливі погодні умови).

Довідка Гідрометцентру про несприятливі погодні умови можна отримати зателефонувавши до даної структури вашого регіону. Дана послуга є платною. Виїзд спеціаліста за місцем постраждалих посівів не здійснюється.

Також мати фотофіксацію втрати посівів з вказаними на фото датою та часом.


Перегляди: 16
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: