НОВИНИ

В Україні оприлюднено обсяг тіньового ринку алкоголю

17.11.2020 11:32
Depositphotos_105901694_l-2015-pic4_zoom-1500x1500-31981

В Україні близько 50% ринку алкогольної продукції перебуває в тіні, вважає генеральний директор компанії Nemiroff Юрій Сорочинський. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна»”, пише agronews.ua.

«Близько 50% ринку знаходиться в тіні. Надмірна фіскалізація певних бізнес-процесів призводить до виникнення тіньового сектора, який реалізує продукт споживачеві за ціною (без сплати податків) на рівні 35-40 грн за пляшку (горілки 0,5 л), коли ціна легального продукту – 89 грн», – сказав він в ході онлайн бізнес-форуму Європейської бізнес асоціації« Детінізація – цивілізація».

Сорочинський уточнив, що тіньовий ринок на сьогодні оцінюється на рівні близько 10-12 млрд грн.

За словами гендиректора Nemiroff, в Україні видано 80 тис. роздрібних ліцензій малому і середньому бізнесу для торгівлі алкоголем, з них 70 тис. торгових точок в Україні в тій, чи іншій мірі реалізують нелегальний алкоголь.

При цьому, як уточнив Сорочинський, виключення складають національні торгові мережі, «які точно не пропускають через себе тіньової алкоголь», пише «Інтерфакс-Україна».

«Рівень фіскалізації алкогольних напоїв у нас один з найвищих в світі. В Європі середній розмір оподаткування алкогольних напоїв 23-25%, в залежності від країни. Ми маємо тільки на рівні виробника 43%. Додатково є ще 5% роздрібний акцизний податок з кожної легально проданої пляшки. У нас високе оподаткування, яке створює невигідні умови для роботи бізнесу», – зазначив Сорочинський.

Він вказав, що для боротьби з нелегальним ринком в Україні необхідно посилити контроль над виробництвом і оборотом спирту, впроваджувати марочний контроль обороту алкогольних напоїв і електронну товарно-транспортну накладну.

Як повідомлялося, президент України 11 грудня 2019 року підписав закон про скасування з 1 липня 2020 року державною монополії на виробництво спирту, прийнятий Верховною Радою 3 грудня 2019 року.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: