ВАЖЛИВО

В Україні оприлюднено аерокосмічні дані зволоженості ґрунту під озимими культурами

08.12.2020 11:32
01a23434225b405_1000x600-19829

У більшості регіонів України на початок грудня 2020 року спостерігаються майже задовільні умови зволоження посівного шару (0-5 см) ґрунту за виключенням областей в межах центрального степу – Миколаївська, Запорізька, Херсонська. Про це повідомляє Лабораторія аерокосмічного зондування агросфери Інституту агроекології і природокористування Національної академії аграрних наук України, пише agronews.ua.

Лпборпторією представлено заключний у цьому році огляд доступної супутникової інформації щодо стану посівів озимих культур та запасів вологі в кореневмісному шарі ґрунту на початок зимового періоду 2020-2021рр., тобто при входженні посівів озимих в зиму.

Зараз важливим супутниковим індикатором їх стану, як і в період літньої вегетації, є показник NDVI, або індекс зеленості який пов’язаний з проєктивним покриттям поверхні поля та вмістом хлорофілу в біомасі, у даному випадку озимих. Важливе значення також мають запаси вологи в метровому шарі ґрунту.

Отже, в шарі ґрунту 0-100 см в правобережних областях Лісостепу і Полісся сформувались задовільні запаси вологи, які знаходяться на рівні або вище значень аналогічного періоду 2019 року.

На території лівобережних областей (Сумська, Полтавська. Харківська, Дніпропетровська, Запорізька, Донецька, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Херсонська) спостерігаються недостатні запаси вологи в кореневмісному шарі, що підтверджується і відсотком доступної вологи.

“Але попереду зимовий період і запаси вологи в цих регіонах можуть і повинні сформуватись до рівня близького до оптимального. Існує закономірність, що чим більше сухий ґрунт, тим швидше протікає відновлення вологозапасів”, – йдеться у повідомленні.

Не дивлячись на досить складні погодні умови і особливо недостатню зволоженість посівного шару ґрунту, і як наслідок, на значних площах нерівномірність сходів озимих при входженні їх в зиму, ситуація в останній осінній тиждень в основному покращилась про що свідчить нарощування показника NDVI у всіх трьох основних природньо-кліматичних зонах України.

В результаті опадів, мінімалізації витрат вологі на непродуктивне фізичне випаровування та транспірацію розпочався досить динамічний, в порівняні з 2019 роком, процес накопичення вологі в метровому шарі ґрунту.

Разом з тим залишається високий рівень прояву посушливих явищ характерних для території Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей на території яких запаси вологи в метровому шарі залишаються критичними.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: