НОВИНИ

В Україні одним з ключових питань аграрної політики є збереження якості ґрунтів

05.12.2020 14:45
VIDBILYUVANNYA-GRUNTU-PO-UKRAYINSKY-696x435

Pаступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький взяв участь у прес-конференції, приуроченій до Всесвітнього дня ґрунтів «Формування ґрунтово-інформаційних систем для дотримання критеріїв сталості у виробництві». Захід організовано Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО). Про це повідомляє Інформаційно – аналітичний портал АПК України, пише  agronews.ua.

«Добробут людей, які проживають на сільських територіях, багато в чому залежить від якості і стану ґрунтів. Важливо наголошувати власникам земель про необхідність контролювати якість ґрунтів, слідкували за збереженням якості, за показниками, деградацією ґрунтів, інвестувати в покращення якості або контролювати користувача земельної ділянки. Мінекономіки працює над формуванням комунікаційної аграрної мережі на рівні новостворених 1470 громад, щоб аграрний блок був представлений в кожній з них. Дякую ФАО та іншим міжнародним партнерам за всебічну підтримку, зокрема, щодо донесення необхідної інформації до відповідальних працівників на місцях і громад», – зазначив Тарас Висоцький.

Він додав, що одним з ключових питань аграрної політики є збереження якості ґрунтів. Власники земель повинні усвідомили, що в них є необхідні інструменти – вони можуть звертатись до Інституту охорони ґрунтів, Держгеокадастру, інших державних органів. Крім того, очікується прийняття законопроекту №2194, який запроваджує дерегуляцію у сфері земельних відносин, і в громадах з’являться додаткові інструменти контролю за якістю ґрунтів.

Так, учасники обговорили актуальні для України питання щодо формуванні єдиної ґрунтової інформаційної системи для полегшення управління земельними ресурсами, моніторингу та запобіганню втрати продуктивності (деградації) ґрунтів, визнання національних критеріїв сталості у виробництві на міжнародному рівні.

Також було наголошено на важливості формування системи моніторингу стану ґрунтових ресурсів та їх гармонізації зі світовими стандартами. Адже це дозволить забезпечити економічний розвиток країни, забезпечити належне виконання міжнародних екологічних і «зелених» зобов’язань та сформувати систему критеріїв сталості для виробників, постачальників послуг та торговельних представників.

Довідково: Всесвітній день ґрунтів (World Soil Day) відзначають щороку 5 грудня за підтримки ФАО, щоб привернути увагу світової спільноти до питання важливості ґрунту як невідновлювального ресурсу, що потребує підтримки, захисту та належних підходів управління.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: