НОВИНИ

В Україні обвалиться ціна на овоч, корисний для зору

12.03.2019 07:00

Ціни на моркву можуть обвалитися нижче собівартості, якщо українські овочівники не навчаться експортувати моркву. Сезон 2018/19 років складається дуже вдало для українських овочівників. Відпускні ціни на більшість видів овочів, пише EastFruit.

Залишаються високими протягом усього сезону і маржа у цього бізнесу висока, як ніколи. Це змусило багатьох, навіть досвідчених городників замислитися над розширенням площ, не дивлячись на те, що у всіх вже є негативний досвід різкого падіння цін на продукцію в сезоні, який слідує за успішним. Ще гірше те, що овочівництвом стали активно цікавитися ті, хто раніше не вирощував овочі. Тому купити насіння овочів перспективних гібридів іноземної селекції в даний момент в Україні вже практично неможливо.

Найбільш парадоксально складається ситуація з морквою. У поточному сезоні ціни на неї зросли найменш істотно з усіх інших овочів. Більш того, вже кілька тижнів поспіль ціни на моркву мають тенденцію до зниження. З початку 2019 року, за даними цінового моніторингу EastFruit, оптова ціна на моркву знизилась з 7,5 грн/кг (28 центів США за кг) до 6,7 грн/кг (25 центів США за кг) і тенденція падіння цін зберігається.

При цьому ціна на моркву в даний момент всього на 7% вище, ніж роком раніше, і не можна виключити, що до кінця місяця ціни вже будуть нижче, ніж роком раніше. У той же час ціни на цибулю ріпчасту в даний момент в чотири і більш рази вище, ніж роком раніше, а ціни на картоплю – на 60-80% вище.

Однак саме по моркві у виробників дуже серйозні плани по розширенню виробництва. Парадоксальність ситуації ще й у тому, що моркву експортувати українські фермери так і не навчилися – 1,8 тис. тонн експорту в поточному сезоні на тлі 15 тис. тонн експорту цибулі і 17 тис. тонн експорту картоплі відверто не вражають. Та й обсяги експорту цибулі і картоплі, на тлі провідних експортних країн, в України теж мізерні. Тим не менш, професійні овочівники впевнені, що вони зможуть у наступному році різко наростити експорт моркви, інвестувавши в нові сорти, зберігання, миття, сортування, упаковку.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: