НОВИНИ

В Україні обсяги незаконних рубок лісу за рік знизилися втричі

09.11.2020 18:02
1397016141_1238698547

Станом на 4 листопада 2020 року у підвідомчих Державному агентству лісового та мисливського господарства лісах незаконні рубки складають 45 тисяч кмб. Натомість у 2019 році ця цифра сягала 118 тисяч кбм. Про це повідомляє пресслужба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, пише agronews.ua.

“Відрізнити, коли ліс рубають із порушенням законодавства, а коли ні, важко, тому активісти, з одного боку, можуть блокувати цілком легальні заготівлі, з іншого боку, не можуть нічого вдіяти у випадках очевидних порушень”, – йдеться у повідомленні.

Незаконна рубка – це заготівля деревини без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів.

За лісовим законодавством спеціальним дозволом на використання лісових ресурсів, проведення інших рубок та робіт, пов’язаних і не пов’язаних із веденням лісового господарства, є лісорубний або лісовий квиток (стаття 69 Лісового кодексу України), йдеться у повідомленні.

Дерево, зрубане без лісорубного квитка є як таким, що добуте незаконним шляхом.

Відповідно до додатку 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» обчислюється розмір стягнення для сплати його лісопорушником. Наприклад, за незаконно зрубане дерево – діаметр пня якого становить 26,1-30 см – лісопорушник сплатить біля 4,5 тисяч гривень майнової шкоди.

Окрім того, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка» лісопорушник (фізична особа) сплатить ще й штраф – від 510 грн до 1020 гривень.

“Санітарні рубки є частиною комплексу профілактичних заходів, які здійснюються з метою збереження стійкості насаджень, запобігання розвитку патологічних процесів у лісі, зменшення шкоди, що завдається шкідниками, хворобами, ліквідації наслідків аварій та стихійного лиха.Заходи з поліпшення санітарного стану лісів плануються і здійснюються на основі матеріалів лісовпорядкування, а також санітарних та лісопатологічних обстежень, а в межах природно-заповідного фонду – відповідно до вимог проектів організації територій та об’єктів природно-заповідного фонду та/або положень про них з урахуванням специфіки, ступеня та періоду пошкодження насаджень, біології деревних порід, шкідників та збудників хвороб лісу», – пояснив головний спеціаліст Відділу охорони і захисту лісів Державного агентства лісових ресурсів України Леонід Ільченко.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: