АНАЛІТИКА

В Україні обмежать використання хлорпірифосу, але нададуть перехідний період для агровиробників

09.11.2020 14:34
Hlor-23273

У листопаді 2020 року Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства буде прийнято рішення щодо застосування хлорпірифосу в Україні та представлено відповідний законопроєкт. Про це повідомив заступник Міністра Мінекономіки Тарас Висоцький під час конференції з представниками аграрних асоціацій щодо ситуації на зерновому ринку, яка відбулася 9 листопада 2020 року. Про це повідомляє agronews.ua.

Україна гармонізує своє законодавство стосовно застосування хлорпірифосу як у внутрішньодержавному обігу, так і для агропродукції, яка йде на експорт. Буде повністю гармонізовано законодавтсово з європейським стосовно вмісту залишків. Мова йде саме про це, а не про застосування, підкреслив заступник Міністра МЕРТ.

Обмеження щодо застосування хлорпірифосу будуть розповсюджені на врожай наступного 2021 року. Також буде надано 6-місячний перехідний період для адаптації для аграріїв.

У той же час, аграрії акцентують на тому, що залишки хлорпірифосу будуть і в агропродукції у наступному році. Поки що невідомо, як саме буде вирішено це питання. Можливо, прогнозують у МЕРТ, адаптивний період буде подовжено.

Також вміст хлорпірифосу є в імпортних продуктах. Наприклад, вміст цього хіміката є у цитрусових. Тож, обмеження та дія перехідного періоду розповсюджується і на них.

Коли проєкт буде підготовлений МЕРТ, відбудеться обговорення цих пропозицій із агровиробниками та профільними асоціаціями, підсумував Тарас Висоцький.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: