НОВИНИ

В окремих областях України недобір озимих зернових культур складе до 50%

14.06.2020 12:11
viber-image-2019-04-03-11.50.48

Внаслідок несприятливих погодних умов, в деяких областях стан озимих культур залишається складним. Зокрема, в окремих регіонах Лісостепу втрата зернових може станвити 10-15%, а в південній частині Степу – 50% і більше. Про це інформує SuperAgronom, пише agronews.ua.

Микола Солодушко, завідувач лабораторії агробіологічних ресурсів озимих зернових культур Синельниківської селекційно-дослідної станції Інституту зернових культур НААН України, повідомив, що в північній частині Степу та в окремих областях Лісостепу величина біологічного врожаю більшості сортів пшениці озимої, які висівалися в оптимальні строки після кращих попередників, може становити від 6 до 7,7 т/га; після непарових попередників — від 3,3 до 5,1 т/га.

Також, зазначається, що господарський урожай буде нижчим за біологічний щонайменше на 10-15%, а в разі несприятливих умов збирання різниця у кількості вирощеного та зібраного зерна може бути значно вищою.

В окремих районах Одеської, Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей стан озимих культур залишається доволі складним. Значна зрідженість посівів, слабкий та нерівномірний розвиток рослин позначається як на їхній продуктивності, так і валових зборах зернової продукції у регіоні.

Загальний недобір озимих зернових культур може скласти до 50% і більше. Проте це значною мірою буде залежати від подальших погодних умов.

«В цілому, обстеження посівів озимих зернових культур показало, що на початку червня озима пшениця на більшості посівних площ завершила фазу цвітіння та знаходилася в процесі формування зернівки. В південних областях — на початку молочної стиглості зерна. У більшості сортів ячменю озимого відзначається фаза молочної стиглості зерна. Такий розвиток рослин є близьким до минулорічного, хоча і відбувається з певним випередженням (від 8 до 12 діб) у порівнянні із середніми багаторічними строками», — йдеться у повідомленні.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: