ВАЖЛИВО

В Україні названо запаси вологи у ґрунті під посівами озимих культур

24.11.2020 07:02
3-0.ozymi-pole

За інформацією ДУ “Інститут зернових культур” Національної академії аграрних наук на переважній більшості території України запаси продуктивної вологи в ґрунті залишаються достатніми. Про це повідомляє agronews.ua.

У той же час опади протягом більшої половини другої декади листопада практично були відсутні, лише місцями відмічались незначні дощі та сніг з дощем, які дещо поповнили запаси продуктивної вологи в ґрунті, особливо у верхніх шарах ґрунту.

У той же час, у Дніпропетровській області кількість атмосферної вологи склала близько 1 мм (до 7 % декадної норми), у Харківській – від 27-36 мм (163-175% від норми) до 33-42 мм (218-265% від норми), на решті території країни середня їх кількість становила від 1,8 до 2,3 мм.

Наприкінці другої декади листопада у цих областях утворився сніговий покрив висотою 1,5-2,0 см. Ґрунт промерз на глибину 1-2 см. запаси продуктивної вологи в шарі ґрунту 0–20 см по завершенні осінньої вегетації під пшеницею озимою після різних попередників на переважній території області були недостатні та незадовільні і знаходилися у межах 9–18 мм, лише на півдні та подекуди в центрі області достатні – 28–30 мм, в метровому шарі – 24–68 мм.

У Херсонській області, за даними Інституту зрошуваного землеробства НААН, зволоження ґрунту на більшій частині території області залишилось на недостатньому, а місцями незадовільному рівнях.

Під пшеницею озимою в шарі ґрунту 0-20 см на неполивних землях західної частини області знаходились на незадовільному рівні – 9 мм, у південно-західних районах Херсонщини оцінювались як недостатні – 14 мм, а на решті площ зволоження цього шару ґрунту відповідало достатнім показникам – 24-29 мм.

У метровому шарі ґрунту у східних та місцями у західних районах містилось 31-34 мм вологи, що є низьким показником, у південно-західних, центральних та південно-східних районах зволоження ґрунту було незадовільним – 62-71 мм, а на решті території області запаси вологи відповідали задовільним та добрим показникам – 104-135 мм.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: