АНАЛІТИКА

В Україні названо відсоток врожаю, втраченого у 2020 році через відсутність зрошення

28.07.2020 08:02
rigacyna-sistema-ce-pdvedennya-vodi-na-polya-zroshennya_874-10358

Аграрії називають цей рік найгіршим роком для хліборобів. Суховії і недостатня кількість води протягом сезону, призвела до втрати третьої частини врожаю. Фермери скаржаться і підкреслюють, що їхня праця могла б врятувати система зрошення. Але конструкцій для поливу залишилося дуже мало. Про це пише agronews.ua.

Нещодавно на Херсонщині зібралися аграрії з усієї України, щоб вирішити проблему з поливом і відновити меліорацію країни. На заході були присутні представники Скадовських фермерських господарств.

В ході обговорення, сільгоспвиробники пропонують прийняти проект за підтримки аграріїв, щоб ситуація не повторилася знову. На заході були присутні також вчені та місцеві депутати.

Учасники заходу разом обговорили проблеми стратегії зрошення земель в Україні та представили концепції розвитку проекту, який буде стимулювати поліпшення розвитку аграріїв. Окремо розглядалися питання про можливі кредити на розвиток землеробства, зниження цін на електрику і скорочення податків.

Навіть в тих господарствах, де залишилися старі зрошувальні системи також спостерігаються проблемні ситуації. Раритетні системи поливу, навіть після ремонту, за сезон швидше зношуються, частіше ламаються. Коли стовпчик термометра зашкалює, рослини не будуть чекати поки їх полив полагодять. Так частина врожаю гине ще на початковій стадії росту.

Для хорошого врожаю озимих культур, повинна бути програма зрошення земель національного масштабу. Вона зобов’язана займатися не тільки такими посушливими районами, наприклад, як Скадовський, а й взагалі всіма іншими територіями України. Тому прийняти цей законопроект необхідно не пізніше осені для збереження врожаю наступного року.

Нагадаємо, в Україні подорожчання хліба випереджатиме інфляцію.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: