НОВИНИ

Названо терміни введення нових норм залишку хлорпірифосу в українській агропродукції

21.12.2020 08:02
426310-12876

Оновити регламенти по залишку хлорпірифосу в продукції Україні необхідно до лютого-березня 2021 року, тобто до того, як почнеться сівба сільгоспкультур. Таку думку в ході онлайн-конференції «Пристрасті по хлорпирифосу» висловив глава асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук. Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ», пише agronews.ua.

За даними Держстату України, в 2019 році українськими фермерами було використано 832,5 тонни препаратів на основі діючої речовини хлорпірифос і 0,31 тонни – на основі хлорпірифос-метилу, якими оброблено близько 3 млн га. 

Зокрема, ними оброблено 800 тис. га пшениці, 120 тис. га ячменю, 700 тис. га ріпаку, 350 тис. га соняшнику, 720 тис. га сої, 200 тис. га цукрових буряків.

«Українським фермерам перед посівною потрібно розуміти, чи застосовувати цей пестицид. Нам всім потрібно чітке рішення. Ринок сам далі відрегулює свою діяльність. Вже був свого часу випадок, коли Європа заборонила поставки української олії в країни союзу через мінеральне масло. Тоді ніхто не думав, а за два місяці всі підприємства впровадили НАССР, підтвердили чистоту і якість своєї продукції і повернулися на європейський ринок », – вважає Степан Капшук.

На думку експерта, зараз так само треба один раз вирішити це питання, заборонити використання хлорпірифосу, встановити чіткі правила гри і по ним працювати.

«Ми підготовлені, як ніхто. У нас на семи підприємствах є акредитовані лабораторії, які можуть визначати залишки цього пестициду. Бізнес до всього пристосуватися, але вирішити це потрібно кардинально», – додав С. Капшук.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: