ВАЖЛИВО

В Україні названо суму збитків від деградації ґрунтів

04.08.2020 08:32
silazhizni-mart2-1

Значна загроза для вітчизняного зерновиробництва – погіршення агроекологічного стану земель. На еродованих землях врожайність зернових падає на 20-60%. Так, тільки для Харківської області у середньому за рік збитки від погіршення родючості ґрунтів за останні 50 років становлять 275 доларів на гектар, розповів голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, пише agronews.ua.

За останні 25 років – 271 долар, що становить відповідно 49,4 і 48,5% доходу від реалізації продукції рослинництва. Сумарно по регіону середньорічні збитки за 50 років становлять 324,2 млн доларів, а за останні 25 років – 318,3 млн доларів.

Гумусова складова – основний маркер потенційної родючості ґрунтів. Збереження та відновлення запасів гумусу – одне з ключових завдань сучасної агрокультури.

Тож на часі пошук ефективного механізму амортизації збитків, спричинених деградацією ґрунтів, з метою нейтралізації втрат якісних властивостей та запровадження активних охоронних заходів.

Закон України «Про охорону земель» визначає, що суцільне ґрунтове обстеження земель має проводитися кожні 20 років.

Наразі дані відображають інформацію п’ятдесятирічної давності й, зрозуміло, застарілі, багато в чому не відповідають реальній картині. Напередодні запуску ринку земель було б доцільним провести таке дослідження, вважає посадовець.

Нагадаємо, на Полтавщині лісгосп вирощує та випускає у ліси зайців-русаків.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: