АНАЛІТИКА

В Україні названо вартість заснування ферми з вирощування спаржі

24.11.2020 08:32
baklim-backlim-f1

На заснування 1 га насадження спаржі в Україні потрібно близько 8-10 тис. євро. На поле у 10 га необхідно до 70 тис. євро на посадковий матеріал, зрошення та інші поточні вкладенні, розповів голова компанія “АВ ЛІХТ” Василь Поліщук в етері радіо АгроФМ. Про це повідомляє agronews.ua.

В Україні вирощування спаржі потребує зрошення, що значно здорожчує агропроцес. У той же час висока ціна на цю культуру забезпечує одну з найвищих рівнів рентабельності в агровиробництві.

“Орієнтуватися потрібно на технології та економічний ефект Канади, а не ЄС, так як умови вирощування спаржі в Україні наближенні до канадських”, – вважає експерт.

Вирощувати спаржу можна на всіх типах ґрунтів, що добре забезпечені перегноєм за відсутності бур’янів, по всій території України. Поля з високим рівнем підземних вод та схильні до затоплення є менш придатними для вирощування.

Рекомендована глибина посадки за нормальних умов становить 15 – 20 см. на всіх типах ґрунтів. У разі більшого заглиблення розсади спаржі, означає, що збір урожаю розпочнеться пізніше.

Рекомендована кількість 3 – 4 рослин на одному метрі погонному при вирощуванні білої спаржі.

Густота рослин може бути збільшена приблизно на 30%, якщо спаржа збирається зеленим кольором. Вища щільність посадки дає більш високу врожайність, але може призвести до прискореного зменшення товщини пагона. Рекомендована кількість 4 – 5 рослин на одному метрі погонному при вирощуванні зеленої спаржі. Рослини добре ростуть також під поліетиленовою плівкою.

Врожайність спаржі на 1-3-й рік найменша, згодом кожного року вона зростає. Максимальна з 5-6 року від посадки. У перший рік теж можна отримати, якщо висаджувати великі фракції, але ціна посадкового матеріалу буде вдвічі вищою.

У перші роки середньозважена врожайність буде на рівні 1600-1700 кг/га. Максимальний пік врожайності з 5 року вегетації – 8-12 тонн з гектара.

У перший рік сезон збору триває 2-3 тижні і згодом термін збору зростає та може складати 2 врожаї.

Ціна на спаржу від 180 грн/кг, тобто 200-300 тис. грн вже у перші роки можна отримати. Надалі, з 5 року вегетації прибуток складає до 5 млн євро з 5 га, розповів Василь Поліщук.

Нагадаємо, в Україні почали вирощувати гібрид двох культур – огурдиню.


Перегляди: 21
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: