АНАЛІТИКА

В Україні названо рентабельність вирощування шафрану

13.07.2020 07:32
107130

Світові ціни на шафран становлять від $3 до $30-35 за один грам. В Україні вартість шафрану на гурті 150-400 грн/гр. Про це повідомляє agronews.ua.

Щоб отримати 1 г спеції, потрібно зібрати близько 150 квіток. У кожній квітці 3 тичинки, а в 1 г — близько 450.

Основний час і зусилля фермера йдуть на те, щоб перебрати квітки, висушити їх. Шафран — багаторічна культура, і його цибулини можна отримувати шляхом розмноження, поступово збільшуючи посівні площі. 

З невеличкої ділянки можна отримати від 50 гр до кількох сот грамм шафрану. Тож невеликим фермерам краще продавати шафран у роздріб, що збільшить прибуток приблизно вдвічі.

Історія вирощування шафрану в Україні вельми коротка. Так, перша партія посадкового матеріалу шафрану в Україну прибула у 2015 році. Це було 2 тонни цибулин крокусу Sativus.

1,5 тонни цибулин висадила підприємець Лариса Боден. З її подачі ще 0,5 тонни цибулин на 5 сотках посадив Олег Демченко у селі Любимівка Херсонської області. Перший врожай Олега Демченка – всього 250 грамів шафрану. Якщо врахувати, що вартість 1 грама спеції коливається від 5 до 10 доларів, результат з 5 соток був непоганий.

“Південь України може стати майданчиком для виробництва шафрану, наші кліматичні умови ідеально підходять крокусу Sativus, – ділиться своїм баченням Олег Демченко. – Великий інтерес до шафрану проявляють фермери із Запорізької, Вінницької та Київської областей”, – повідомляв тоді uhbdp.

Для створення шафранового бізнесу Олег Демченко пропонує вже готову формулу. 20 соток землі, 1 тонна цибулин крокусу Sativus (це – 7 тис. доларів). Зібрати квіти з поля розміром 20 соток під силу 2 робочим. З 25 квіток можна отримати близько 1 грама шафрану.

Протягом 3 років розмір шафранового поля збільшується до 1 га на власному посівному матеріалі. Починаючи з 4-го року з 1 га отримують 10 кг спеції, і так протягом 5-6 років. Крім того, можна продавати цибулини.

Шафран довго зберігається, не втрачаючи своїх корисних властивостей. Наприклад, шафран трирічної витримки цінніший, ніж свіжий.

Для розмноження цибулину краще висаджувати на глибину до 15 см, для отримання якісного врожаю – на 20 см. Шафран не хворіє, не вимагає застосування ЗЗР, прекрасно зимує, переносить і 25-градусні морози. Із зібраних крокусів потрібно відразу вилучити червоні нитки, які і є дорогою спецією, і висушити їх за температури 38-40 ˚С, не вище, інакше нитки почорніють.

Нагадаємо, фермер акліматизував європейських овець і вивів власну породу для Карпат.


Перегляди: 42
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: