НОВИНИ

В Україні названо прибутковість вирощування ожиномалини

16.06.2020 11:02
7eec66a89336477ab33a27b46d1abae7

Особливу ягоду – гібрид ожини і малини вирощує в своєму господарстві фермер із села Шевченкове, Кілійського району, Дмитро Євдокимов. Наскільки це прибутково, повідомляє agroreview, пише agronews.ua.

Родина Дмитра займається фермерством в селі Шевченкове вже більше 13 років. Ще батьком садівника, Олегом Євдокимовим, було закладено сади інтенсивного типу в яких вся родина працювала над розведенням фруктових та ягідних культур – яблук, слив, груш, малини і ожини.

Згодом, занурюючись все більше в процес садівництва, син Олега – Дмитро, зрозумів, що крім вирощування «класичних» видів плодово-ягідної продукції, родині варто поекспериментувати з новими культурами.

Як зазначає садівник, саджанці незвичайного гібриду достатньо дорогі – 60-65 грн / шт, але в перспективі рентабельність вирощування ожиномалини може зрівнятися з нині популярною лохиною.

За словами фермера, причин, що спонукали розширити асортимент вирощуваної продукції, було декілька.

«По-перше, аномальна зима в цьому році стала справжнім кошмаром для всіх садівників України. Різко вдарили морози, в січні доходило до -12 градусів, доводилося зігрівати дерева усіма можливими способами, але все було марно.

Особисто у нас була катастрофа – кісточкові постраждали на 90%, про продажі не могло бути й мови, залишився козуб “на зуб” дітям. Морози змінилися дикою посухою, деякі колеги з інших господарств були в повному розпачі.

“Люди залишалися не просто без майбутнього врожаю та грошей, ми втрачали причини вставати й жити. Коли приїжджаєш до себе в господарство і бачиш масштаби збитків, та розумієш, що вся робота (не тількі твоя, а й твоєї родини та працівників) пройшла даремно – складно зберігати «холодний розум» – згадує важкий сезон Дмитро.

«Зокрема, погода – один з каталізаторів того, що я почав цікавитися іншими культурами, більш зимостійкими, засухостійкими і врожайними. Ну і звичайно, любов до експериментів дала про себе знати, в нашій родині батько класичний консерватор, а мене завжди цікавило сучасне селекціонерство»- зізнається молодий аграрій.

За словами Дмитра Євдокимова, «ожиномалина» – не зовсім інноваційний гібрид. Якщо ви коли-небудь куштували малину з великими ягодами (близько 5 грам), то найімовірніше, тут не обійшлося без ожини.

«Наприклад, сорти малини «Міраж », «Комерція», «Таганка» мають ген ожини» – розповідає Дмитро.

Як зазначає фермер, гібрид досить невибагливий у вирощуванні. Ягода велика (4-5 см), з приємною кислинкою і ненав’язливою солодкістю.

Крім цього, плоди практично не деформуються при прибиранні і відрізняються гарною транспортабельністю.

Сьогодні родина Євдокимових налагоджує продажі саджанців, і показує на своєму прикладі всьому селу, як не опускати руки у важких ситуаціях і бути відданими улюбленій справі незважаючи на зовнішні обставини.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: