НОВИНИ

В Україні названо прибутковість вирощування органічних овочів

07.07.2020 09:02
organic-1-696x439

В Україні органічні овочі в теплицях виробляють лише сім фермерських господарств. І це зважаючи на високий попит на таку продукцію і націнку, яка може становити 50-100%. Про це повідомляє  Seeds, пише agronews.ua.

Про це заявила Лариса Шедей, старший науковий співробітник Інституту ґрунтознавства та агрохімії ім. А. Соколовського.

Шедей стверджує, що вхід у сегмент органічного овочівництва для закритого ґрунту дешевший: 20-30 тис. грн на рік коштуватиме органічна сертифікація, 10 тис. грн – аналізи продукції. В цілому, 50 тис. грн на рік – невелика сума для господарства.

За підрахунками Organic Business School, тепличний комплекс, площею 1000 кв. м, для вирощування органічної зелені потребує понад 4 млн грн інвестицій. Окупиться він приблизно за два роки, враховуючи, що органічна продукція може бути на 30, і навіть на 1000% дорожчою за звичайну.

За її словами, польові культури в органічному виробництві вирощувати, зберігати і транспортувати набагато простіше, тому 95% виробників органічної продукції в Україні віддають перевагу зерновим та технічним культурам для вирощування в своїх господарствах.

Більшість з тих, хто зважився побудувати бізнес на вирощуванні органічних овочів у закритому ґрунті, раніше зіткнулися з відсутністю якісних овочів для своїх дітей, стверджує Шедей.

При цьому попит на органічні овочі, навіть незважаючи на їх більш високу ціну, дуже високий.

Наприклад, органічна сімейна ферма Андрія Марченка (Сумська область) реалізує огірки і помідори на місцевому ринку з націнкою в 50–100%, і покупці готові платити таку ціну. Хоча для них важливіші смакові якості, ніж органічний сертифікат.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: